Tomten välkommen i Norge

TT-NTB

Publicerad 2020-12-02

Norges statsminister Erna Solberg (H).

Upp till tio gäster får samlas runt julbordet i Norge och tomten är välkommen, coronaviruset till trots. Men tomtemor får inte kyssa tomtefar.

– Tomten kommer från Nordpolen och Nordpolen är vit på vår karta, vi har inte registrerat någon smitta där, sade statsminister Erna Solberg (H) vid en presskonferens om coronaläget.

Hälsominister Bent Høie (H) vid hennes sida, var dock snabb med att lägga lite sordin på stämningen.

– Han får inte kyssa mor, svarade Høie på en fråga från tidningen Aftenpostens unga läsare om man får vara i närkontakt med tomten.

I allmänhet gäller de norska smittskyddsreglerna fortsatt över jul och nyårshelgerna, men norska familjer får lov att göra två undantag från den regel som säger att man som mest får ha fem gäster hemma. Det innebär att en familj kan ha tio gäster på exempelvis julafton och nyårsafton. Detta under förutsättning att man följer reglerna om bland annat social distansering till personer som inte ingår i hushållet – från glöggen till julklappsutdelningen.

– Julen är en tid för närhet, inte avstånd. Vi vill att alla ska få fira jul med så många som möjligt av dem man önskar ha nära. Det förtjänar vi, inte minst i år, säger Solberg.

Huvudregeln för julfirandet är att norska medborgare ska begränsa antalet människor de har sociala kontakter med genom hela jul- och nyårsperioden. Icke nödvändiga resor ska också fortsatt undvikas, både utomlands och inom Norge.

I Norge har drygt 36 000 fall av covid-19 konstaterats och 334 människor har avlidit, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Det kan jämföras med Sveriges drygt 266 000 konstaterade fall och 6 972 döda.