Utbrott bland personal på infektionsavdelning i Malmö

Publicerad 2020-12-04

Skylt visar vägen till infektionsmottagningen vid akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild från i våras.

33 personer som jobbar inom infektionsvården på Skånes universitetssjukhus har konstaterats smittade av covid-19.

Utbrottet upptäcktes efter en smittspårning – där vissa fick vänta i fem dygn på svar.

– Vi har personal som jobbat och varit helt symtomfria, helt ovetandes om att de faktiskt var positiva för covid, berättar Maria Josephson, verksamhetschef på verksamhetsområde infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.

33 fall av covid-19 har konstaterats bland personal på Sus i Malmö och Lund. Totalt finns det drygt 330 personal på verksamhetsområde infektionssjukdomar på Sus, vilket innebär att omkring tio procent är sjuka.

– Vi har 33 personal som är sjuka i covid just nu. Vi har fått minska antalet patienter, och har fått gå ner sju vårdplatser. På den avdelningen där det är flest sjuka just nu, har vi gått ner från 19 till 12 platser.

Totalt finns det 72 vårdplatser på verksamhetsområde infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund.

– Detta gör att den personal som är kvar får jobba mycket oftare och längre pass. Av de som är sjuka just nu är ingen allvarligt sjuk, och en del är hemma smittade fast utan symtom, men det är svårt att säga nu när de kan komma tillbaka.

Provtagningspinne från ett coronatest placeras i ett provrör vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.

Själva vårdkapaciteten påverkas dock inte, menar Maria Josephson.

– Det blir andra verksamheter som får stötta upp, så vården blir inte sämre för de som är inne hos oss. Vi fördelar arbetet mellan oss.

Långa väntetider bakom utbrottet

Anledningen till att det kunnat bli ett utbrott är bland annat långa väntetider på provsvar och att man kan smittas utan att få symtom. Smittspårning sker när någon i personalen visat sig bära på smittan, men om man saknar symtom ska man ändå vara på plats på jobbet. Det innebär att vissa jobbat vidare, ovetandes om att man varit smittad.

– Om man får ett positivt fall på ett test så ska de som jobbat nära den personen provtas, men sen får vi vänta upp till fem dygn på svar. Det som har hänt här är att flera personal provtagits i en smittspårning och sen väntat i flera dygn på svar. Det betyder att vi har personal som jobbat och varit helt symtomfria, helt ovetandes om att faktiskt var positiva för covid. Då har de tyvärr spridit viruset vidare till sina kollegor trots att alla jobbar med munskydd och i varje stund försöker hålla avstånd. Det är det som gör att vi har ett så stort utbrott, säger Maria Josephson.

– Jag vet att de gör allt vad de kan för att utöka kapaciteten hela tiden på labb, men som det är nu räcker den inte. Det är väldigt frustrerande för oss men jag vet att de gör allt de kan, men kapaciteten behöver utökas ytterligare, fortsätter hon.

”Denna typ av verksamhet kan ju inte stänga ner utan man måste hitta en rimlig balans. Personal utan symtom kan arbeta i väntan på provsvar. Olyckligtvis har det varit allt för lång väntetid på provsvar då den ökade provtagningen överskridit labbens kapacitet. Det är olyckligt ur alla synvinklar att det blir en fördröjning men hyser tillförsikt till att det kommer att ordnas på ett bättre sätt. Personal med symtom är hemma i väntan på provsvar”, skriver biträdande smittskyddsläkare Eva Gustafsson i en kommentar till Aftonbladet, som svar på en generell fråga om smittspårning bland på vårdavdelningar.

Sedan den 20 november har man infört striktare krav på munskydd, som måste användas vid alla tillfällen i verksamhetsområdet förutom när man äter eller dricker.

– Vi har sedan länge jobbat med munskydd i all patientkontakt och den 20 november infördes att vi har munskydd hela tiden i vår verksamhet, säger Maria Josephson.

Det är främst smitta på en vårdavdelning där enbart coronapatienter vårdas. 

– På den avdelningen vi har mest smittad personal har vi bara covidpatienter, säger Maria Josephson.

Kan det vara så att de blivit smittade av patienter?

– Det är möjligt, de kan ha blivit smittade av patienter men vi har ju skyddsutrustning i alla patientsituationer så det är mer troligt att det kommit in som samhällssmitta. Vi har totalt nio utbrott på sjukhuset just nu, de andra avdelningarna har inte covidpatienter.