Tegnell: ”Vi kommer fortsätta se ökande dödstal”

Uppdaterad 2020-12-04 | Publicerad 2020-12-03

Sverige har nu över 7 000 dödsfall under pandemin.

Och trenden ser inte bra ut.

– Dödstalen fortsätter uppåt, betydligt mer än vad vi hoppades för några dagar sedan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under de senaste veckorna har Sverige haft sett en konstant uppgång av antalet döda med covid-19, meddelade Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

35 nya dödsfall rapporterades i dag. I tisdags var det 174 nya dödsfall.

– Vi vet från andra länder nere i Europa att dödstalen ligger någon, till några, veckor efter de andra. Så vi kommer nog tyvärr att fortsätta se ökande dödstal, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Kurvan över smittade har dock börjat flacka av, sa Tegnell.

– Då borde rimligen också dödstalen kanske följa samma mönster, men vi får väl se. Dödstalen lever ju litegrann sitt eget liv och beror väldigt mycket på andra saker än bara smittspridningen i samhället.

Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog.

Tegnell jämför hellre med Österrike än Norge

Aftonbladet har i dag intervjuat Norges smittskyddsdirektör Frode Forland, som säger att det är en ”sorglig situation som Sverige kommit till.”

Norge har totalt 351 döda under hela pandemin.

Men Sveriges statsepidemiolog väjer för jämförelsen med grannlandet.

– Som vi har diskuterat ganska många gånger så finns det ganska många länder i Europa att jämföra med. Om man jämför med till exempel Österrike som haft väldigt strikta åtgärder, mycket striktare än Norge, så ser deras andra våg betydligt värre ut än den svenska andra vågen, säger Anders Tegnell till Aftonbladet efter dagens presskonferens.

Sett över de två senaste veckorna har Österrike 687 smittade per 100 000 invånare, jämfört med 619 smittade per 100 000 invånare i Sverige. Detta enligt Aftonbladets sammanställning som baseras på siffror från Johns Hopkins University och Folkhälsomyndigheten.

Sett under hela pandemin har Sverige dubbelt så många dödsfall som Österrike – 7 007, jämfört med Österrikes 3 446.

Sjukvårdspersonal tar hand om en patient på Södertälje sjukhus.

Trodde på lokala utbrott – slog fel

Den andra våg som Sverige är uppe i ser annorlunda ut än vad Anders Tegnell tidigare trott.

På presskonferensen den 1 september sa han att ”under hösten kommer vi nog inte ha den breda samhällsspridningen som vi hade tidigare”, citerade DN.

Samma dag skrev Folkhälsomyndigheten att bekämpandet av lokala utbrott var centralt för att undvika en ökande smittspridning.

Anders Tegnell medger att den breda samhällsspridning vi ser skiljer sig från de mycket lokala utbrott man tidigare talat om.

– Ja, det är sant. Det man såg i många länder och även i Sverige i början, att det skulle domineras av utbrott lite här och där, den utvecklingen har vi inte sett alls på samma sätt. Vi ser väldigt mycket utbrott men de är väldigt mycket mindre och väldigt mycket fler än vad vi trodde att det skulle vara.

Om lokala råden: ”Väldigt bra”

Däremot tycker han inte att åtgärden med lokala restriktioner var en missräkning.

– De lokala allmänna råden hade en väldigt bra effekt på att faktiskt mobilisera hela samhället ute i regionerna. Man fick med länsstyrelserna, regionchefer och liknande på ett sätt som vi inte sett tidigare. Så de hade en väldigt positiv effekt, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.