Varannan svensk ler mindre nu än innan pandemin

Uppdaterad 2021-01-07 | Publicerad 2021-01-06

Om du känner att saker inte känns lika roliga nu som innan pandemin är du inte ensam.

En ny studie visar att 45 procent av alla svenskar ler mindre nu än innan coronans intåg i våra liv.

– Coronapandemin har haft en tydlig negativ påverkan på leendekulturen i Sverige, Annika Billing på Operation Smile, i ett pressmeddelande.

  • Fastnålat inlägg
    6 jan 2021
    Sophie Stigfur

    Pandemi, januari, mörker. Att humöret inte är på topp just nu är nog de flesta överens om. Nu vill vi med gemensamma krafter försöka skänka lite glädje åt varann – om så bara för en stund. Dråpligheter, favoritkomedier, slapstick, ordvitsar, långdragna anekdoter, stand-up med en särskild komiker eller internhumor med bästa vänner? Dela med dig av vad som får just dig att skratta – så kanske ditt leende smittar av sig!

Denna chatt är stängd.

  • 6 jan 2021

    Livet är som en golfboll. En lång serie hårda slag tills man ligger där i ett hål i marken!

    Tjohej!

    Så sant, men man kan ha bra kul på vägen! Och med de orden avslutar vi härmed vår skrattchatt för denna gång. Stort tack till alla som delat med sig ❤️

    Sophie Stigfur
  • 6 jan 2021

    Måste också få nämna att djur alltid får mig att le stort, eller skratta. Speciellt katter, men också skator. Brukar stanna till och studera dem. Dom är för roliga ibland.

    Suss
  • 6 jan 2021

    Åsa-Nisse 😂

    Klabbarparn
  • 6 jan 2021

    Jag tänker tvärt om .

    Ler och säger Hej! Till alla

    jag möter. Hade 4 härliga leenden tillbaka från

    folk jag inte känner.

    Det gör mig glad😃

    Ulla
  • 6 jan 2021

    Why on earth did you bring him an iphone charging cable?

    He said he wanted apple juice

    Dan-Ola

Känner du att du drog på smilbanden mindre under 2020? I så fall är du långt ifrån ensam.

En undersökning gjord av Novus på uppdrag av hjälporganisationen Operation Smile visar nämligen att nästan hälften, 45 procent, ler mindre än vad de gjorde före coronapandemin.

– Coronapandemin har haft en tydlig negativ påverkan på leendekulturen i Sverige, men förhoppningsvis vänder den här utvecklingen när pandemin är över, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile i ett pressmeddelande.

Pensionärer ler ännu mindre

Men det finns grupper som både ler mer och som ler mindre. Personer som är mellan 65 och 79 år säger att de ler ännu mindre nu. Hela 59 procent i åldersgruppen säger att de ler mindre nu än vad de gjorde innan pandemin.

Men samtidigt är studenterna gladare än vanligt. Där säger varannan student, 49 procent, att de ler mer i dag än för ett år sedan.

– Att vi ler mot varandra är viktigt för att skapa en känsla av trygghet i samhället. Leenden är extra viktiga för barn och vi vuxna har ett stort ansvar för att sprida en känsla av hopp till barn i dessa dystra tider, säger Annika Billing, i pressmeddelandet.

”Vet vad ett leende kan göra”

Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som genomför kostnadsfria operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av allvarliga ansiktsmissbildningar, framför allt läpp-käk-gomspalt. Många av dem har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda.

– Eftersom vi varje dag hjälper barn med läpp, käk- och gomspalt att kunna le vet vi vilken skillnad ett leende kan göra, Annika Billing, i pressmeddelandet.