Iskylan från Arktis på väg – nu kommer snön

SMHI klass 1-varnar: ”Kraftiga snöbyar”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter ett rekordvarmt 2020 blir det en kall start på det nya året.

Ett väderfenomen från Arktis väntas ge en rejäl köldknäpp åt Sverige under hela januari.

Redan nu väntas stora mängder snö – och SMHI vädervarnar.

Snön har lyst med sin frånvaro i stora delar av Sverige under december, något som kanske blev allra mest påtagligt när julhelgen stod för dörren. I Stockholm var chanserna för en rosa jul lika stor som för en vit, när körsbärsträden blommade i Kungsträdgården i mitten av december.

Det rekordvarma 2020, där såväl oktober som november stack ut med sina milda temperaturer är över.

Och nu ser en ytterst kylig januarimånad ut att vänta Sverige.

Den riktiga iskylan väntas inte ta sitt grepp om Sverige förrän om en och en halv vecka, men redan denna vecka domineras prognoserna av minusgrader och snöfall, enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftiga snöbyar med upp till 15 centimeter nysnö i Kalmar län från måndag eftermiddag till natten mot tisdag.

Och i norr väntas flera dagar med temperaturer på 10–20 minusgrader. Få platser i landet ser ut att hamna på plusgrader i veckan, enligt Sjöstrand.

SMHI klass 1-varnar för snöfall.
Foto: Ulf Palm/ TT
SMHI klass 1-varnar för snöfall.

Polska kylan: 30 minus

– Det blir 0–5 minusgrader på de flesta håll men det kan bli strax över nollgradigt längs med kusterna i Götaland. Men i norra Dalarna och Härjedalen kan det bli så kallt som 30 minus under natten mot torsdag. Det kommer att bli en avsevärt kallare januarimånad i Sverige än i fjol.

Ett lågtryck från Polen ser ut att dra in kraftiga snöbyar över Östergötland och Småland samt över de östra delarna av Skåne under onsdagen.

På flera platser kan snöandet fortsätta till helgen. Sedan ersätts kylan från Polen av isvindar från Arktis.

”Stannar till februari”

När luften som ligger mellan 10 och 50 kilometer ovanför Arktis snabbt värms upp bildas ett högtryck som tvingar bort den kalla luften ned till sydligare breddgrader, ”stratosfärisk uppvärmning” på meteorologspråk.

– Den kalla arktiska luften ser ut att nå Sverige i mitten av januari. Kylan från Arktis kan leda till ett par dagar med temperaturer på 5-15 minusgrader i Götaland, 10-20 minusgrader i Svealand och 15-30 minusgrader i Norrland, säger Sjöstrand.

Och kylan är här för att stanna, som det ser ut nu. Högst troligen kommer hela januari att vara kall – med minusgrader i hela landet.

– Dock kan lite mildare luft med plusgrader och regn nå södra Götaland under någon eller ett par dagar. Men kylan stannar troligen generellt till början av februari, säger Sjöstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE