PRO kräver klara besked om vaccinering

Boel Holm/TT

Publicerad 2021-02-04

Krångliga bokningssystem. Rapporter om förseningar och grupper som slinker före i kön. Nu kräver Pensionärernas riksorganisation (PRO) tydliga besked från regionerna om var, när och hur vaccineringen ska ske

Det senaste året har varit hårt för de äldre som är över 70. De har fått begränsa sig och försaka mycket.

– Det tär. Men man såg ljuset med vaccinet – att nu skulle det komma en härlig tid, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Men för många har ljuset bytts mot ny oro när informationen om när vaccineringen ska ske brister och det kommer rapporter om slarv, förseningar och grupper som plötsligt fått förtur.

Kräver besked

Nu vill PRO, som har 300 000 medlemmar, ha tydliga besked från regionerna om var, när och hur vaccinationerna ska gå till.

– Det är en otrygghet att inte veta när det kommer att ske och på vilket sätt man får reda på det. Vi hjälper gärna till med att få ut den informationen. Vi når snabbt ut till våra medlemmar.

Otydlighet kring bokningen är ett annat problem. I Västerbotten fick 70-plussarna för två veckor sedan besked att de skulle boka vaccinering själva med bank-id eller hos sin hälsocentral.

– Men så sent som i går var det fortfarande inte öppet för bokning, säger Sam Venngren som är ordförande för PRO:s Västerbottensdistrikt.

Polisen varnat

Många äldre saknar bank-id och möjlighet att boka tid digitalt. Att polisen på många håll i landet gått ut med riktade varningar till äldre om att vara försiktiga med bank-id på grund av bedragare som härjar i coronapandemins kölvatten har också gjort att många drar sig för att boka digitalt.

– Vi skulle önska att man kallade folk i stället, med brev eller sms, säger Venngren.

Om regionerna kan ge tydliga besked till gruppen som väntar på vaccin i fas 2 skulle det lindra mycket av den oro som finns bland de äldre, anser Christina Tallberg.

– Vi känner att flera börjar bli nedstämda och det gäller att ge mod. Och man dämpar så mycket oro bara genom att vara tydlig.

PODD I Wuhan, februari 2021

Aftonbladet Daily med Johan Björnfot som bor och jobbar i Wuhan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen