Köldsmocka på väg – kan ge snöpremiär

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

November har varit ovanligt varm – med medeltemperaturer över det normala i stora delar av landet.

Nu kan det bli ändring på det. I veckan kommer kylan, och Svealand kan få säsongens första snöfall.

November har hittills varit ovanligt varm – på vissa håll i landet har medeltemperaturen varit två till fem grader högre än normalt.

Men mot slutet av veckan väntas lägre temperaturer. I större delen av Norrland kan det bli minusgrader även dagtid, och den första snön kan komma att falla över mellersta Sverige.

– Det kommer in kallare luft, det är ganska entydigt. Från torsdagsdynget och framåt blir det kallare i hela landet och om det då blir nederbörd i söder skulle det kunna bli inslag av snö i sydligaste Norrland och Svealand, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det kallare vädret innebär mer normala temperaturer för årstiden.

– Den första snön i mellersta Svealand brukar komma i mitten på november, säger Sofia Söderberg.

Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN

Småländskt värmerekord

Det ovanligt varma vädret i november också inneburit ett nytt värmerekord för småländska Gladhammar. Den 6 november var det 18,4 grader – varmare än det har varit det datumet på 52 år. Det senaste rekordet sattes 1968 i skånska Ugerup.

Varför har det varit så varmt i november?

– Fördelning av lågtryck och högtryck samt kalla och varma luftmassor har tidvis gett en sydvästlig luftström och varm luft har kunnat föras in över Sverige. Lågtrycksaktivitet på norra Atlanten har bidragit till portioner med extra mild luft periodvis, säger Sofia Söderberg.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Snö i fjällen

Innan den kallare luften strömmar in väntas det milda och gråa vädret bestå även under början av veckan. Det blir molnigt och milt i större delen av landet med 5–10 grader på de flesta håll.

Regn väntas dra in från sydväst som sedan kommer röra sig norrut. På tisdagen blir det skurar främst i norra Norrland vilket i fjällen delvis kommer som snö. I mitten av veckan ser det ut att bli en del snö i landets norra delar där det också kommer bli ganska blåsigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE