Singelmammorna trakasserade av Facebookman – barn uppges hotade

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Dina barn är i fara då det planeras saker bakom din rygg som du måste få veta omedelbart innan situationen blir värre.”

Så inleder bluffkontot ”David Tobias” sina kusliga trakasserier på Facebook som drabbat minst 15 kvinnor över hela landet.

– Jag grät helt hysteriskt och blev jätteledsen när jag såg det, säger Monica Plavsic, 48, i Falun.

Vissa vågar knappt vara kvar i sina hem, andra har gråtit av rädsla för de påstådda hoten mot barnen och levt i skräck under lång tid.

Men polisanmälningarna har bara resulterat i nedlagda utredningar.

Därför kan personen bakom Facebook-kontot ”David Tobias” fortsätta att söka upp nya offer att trakassera.

Johanna Söderberg, 42, i Stockholm fick ett meddelande 30 januari. Det började på samma hotfulla sätt som för många andra.

– Det kom prick klockan ett på natten och när jag såg det fick jag panik. Jag bara skrek, då jag blev övertygad om att något kommer att hända med barnen, säger Johanna.

Hon skrev tillbaka och frågade vem ”David Tobias” var. Som profilbild använde han en grupp ungdomshockeyspelare i gula och blåa tröjor.

– Personen bara svarade med att ”du känner mig, men jag vill inte avslöja vem jag är”. Han hade skrivit namn på mina tre yngsta barn, säger Johanna.

Johanna Söderberg har skrivit om de otäcka meddelandena på sin blogg, och har på det sättet kommit i kontakt med fler kvinnor som blivit utsatta.
Foto: Magnus Sandberg
Johanna Söderberg har skrivit om de otäcka meddelandena på sin blogg, och har på det sättet kommit i kontakt med fler kvinnor som blivit utsatta.
Foto: Magnus Sandberg
Johanna Söderberg.
Foto: HENRIK HANSSON
Jag blev ju livrädd för att min son var i fara. Jag var så ledsen att det inte var klokt, säger Monica Plavsic.

”Väldigt sexuella frågor”

Men ”David Tobias” är en bluff.

Han har ingen kännedom om hot mot barn, i stället försöker han föra konversationerna till att handla om sex.

– Det gick över mot väldigt sexuella frågor, och han undrade om jag haft avbrott i mitt äktenskap. Det var så jävla sjukt och olustigt.

Minst 15 kvinnor har råkat ut för den trakasserande Facebook-profilen. Flera av dem kom i kontakt med Johanna Söderberg sedan hon skrivit om de bisarra meddelandena på sin blogg.

En av dem är Monica Plavsic, 48, från Falun. Hon fick ett meddelande 9 januari och kontaktade polisen snabbt.

– Jag blev ju livrädd för att min son var i fara. Jag var så ledsen att det inte var klokt. Han hade också tagit reda på att jag har ett barn som gått bort och skrev om det. Det var helt fruktansvärt, säger Monica.

Foto: privat
Konversationen mellan ”David Tobias” och Johanna Söderberg började med ett hotfullt meddelande om hennes barn.
Foto: privat
Johanna Söderberg valde att skriva om händelsen på sin blogg.
Foto: privat
Gemensamt för alla kvinnors vittnesmål är att frågorna från ”David Tobias” till slut handlade om tidigare partners.

Polisen var också ett offer

Efter en tid insåg Monica att många andra drabbats, och hon bestämde sig för att ringa polisen igen. Då hände något ytterst osannolikt.

– Hon jag pratade med var tvungen att avbryta vårt samtal och jag fattade först ingenting då hon försvann. Det visade sig att hon varit med om precis samma sak, av samma person, säger Monica.

Den polisanställda kvinnan som tog emot Monicas samtal vill vara anonym, men hennes upplevelser är skrämmande lik de andras.

– Jag frös till när Monica ringde. Det var ordagrant vad jag fått, om att jag måste samarbeta för att få reda på vad som hänt. Det var väldigt obehagligt och man blir att fundera på allt möjligt. Är det någon som vill mig illa?

Aftonbladet har varit i kontakt med ett tiotal av de drabbade kvinnorna, som kommit i kontakt med varandra efter att ha sett varningar på Facebook eller hittat till Johanna Söderströms blogg.

De är övertygade om att mörkertalet är stort.

Och den gemensamma nämnaren är mycket tydlig: de är ensamstående mammor.

Foto: privat
Benita, 42, från Jämtland, upptäckte det otäcka meddelandet tio dagar efter att det skickats. När hon ifrågasatte personen blev hon blockad.

”Fick panik när jag såg det”

För 42-åriga Benita i Jämtland tog det tio dagar innan hon såg att hon fått ett privat meddelande på Facebook.

– Jag fick panik när jag såg det, men tog en skärmdump och skickade till en väninna som är polis och till några vänner. Några blev jätteskärrade och andra sa att jag skulle skita i det, men jag låg och grubblade hela natten, säger Benita.

När hon till slut svarade och ifrågasatte ”David Tobias” slutade det med att hon blockerades.

Precis som de andra kvinnorna är Benita oförstående till varför just hon blev utsatt. De har diskuterat många teorier, men inte hittat gemensamma nämnare som Facebookgrupper eller medlemskap på andra sajter.

De drabbade är spridda över landet och bor bland annat i Stockholm, Västra Götaland, Dalarna, Jämtland och Västernorrland.

”David Tobias” lär inte heller vara det enda alias som personen använder sig av. Jenny fick ett nästan identiskt meddelande redan i december 2019. Då kallade personen sig ”Johannes Henrik”.

Foto: HENRIK HANSSON
”Han hade också tagit reda på att jag har ett barn som gått bort och skrev om det. Det var helt fruktansvärt”, berättar Monica Plavsic, 48.
Foto: Magnus Sandberg
Johanna Söderberg, 42, är en av de kvinnor som blivit trakasserad av ”David Tobias”.

Utredningar läggs ner

Fram till nyligen trodde Jenny att hon var ensam drabbad, och att personen verkligen var någon som stod henne nära. Något hon nu förstått högst troligt inte är sant.

– Jag blev jätterädd och speciellt när jag inte fick tag på människan. Jag tolkade det som att de skulle ta min son ifrån mig, säger Jenny.

Efter flera meddelanden började hon bli misstänksam.

– Det blev bara konstigare och konstigare. När jag inte ville berätta vilka jag har legat med blev han hotfull. De andra tjejerna berättar ju samma sak om att de känt sig hotade.

I de fall Aftonbladet har kunnat kontrollera har polisutredningarna, som varit oberoende av varandra, lagts ner. Det har motiverats med att brott inte kunnat styrkas.

Genom att visa att det finns ett stort antal offer hoppas nu kvinnorna att man från polisen ska kunna ta ett större grepp och utreda personen bakom kontona vidare.

Aftonbladet har utan framgång sökt ett par av förundersökningsledarna som fått i uppdrag att utreda fallen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN