Får dog – fick panik av valborgsfyrverkerier

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Valborgsfyrverkerierna i närheten av Håkan Lindbergs fårhage resulterade i fullständig panik och ett lamm är nu utan sin mamma.

– Det är åt helvete att det ska vara så här.

Under valborgseftermiddagen smällde det plötsligt till av fyrverkerier i närheten av Håkan Lindberg och hans fru Nina Lovens fårhage i Valbo, något SVT Gävleborg var först att rapportera.

– Fåren och hästarna i hagen bredvid stressade varandra när de hörde smällarna, berättar Håkan Lindberg som då var på väg hem från jobbet.

Han tror att fåren måste ha sprungit mot hästarna men stoppats av staketet och fått en elstöt. Stöten har gjort att de fick ännu mer panik vilket gjorde att en fårtacka dog.

– Den ena tackan måste ha blivit översprungen av baggen som väger 140 kilo.

1 av 2 | Foto: Privat.
Fåret bet av sig tungan i ren panik.

Bet av sig tungan

Fårets lunga punkterades och hon bet av sig tungan innan hon dog av inre blödningar. Tackan hade ett nyfött lamm som nu riskerar att inte överleva.

– Det är åt helvete att det ska vara så här. Klart att man ska få skjuta raketer, men man borde få hinna hem från jobbet och få in sina djur innan de sätter igång.

1 av 2 | Foto: Privat.
Lammet riskerar att inte överleva utan sin mamma.

Barnen är förkrossade över händelsen

Familjens nio får är mer som hundar, hjälper dem att ”klippa” gräset och kommer när man visslar på dem, berättar Håkan Lindberg.

– Barnen är förkrossade över händelsen, de såg hur deras får dog mitt framför näsan på dem.

Håkan Lindberg vill nu uppmana alla att ta hänsyn till djur som kan finnas i närheten och inte skjuta raketer för tidigt på dagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE