Brasilien överväger militärinsats mot bränder

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Satellitbild från Nasa som visar bränderna i Amazonas regnskog.
Foto: Nasa/AP/TT
Satellitbild från Nasa som visar bränderna i Amazonas regnskog.

Medan skogsbränderna i Amazonas fortsätter trappar Brasiliens president upp ordkriget inför helgens G7-möte.

Att diskutera bränderna i regnskogen stormakterna emellan påminner om kolonialism, anser Jair Bolsonaro – som nu överväger att beordra ut militären för att stoppa bränderna.

Efter att Frankrikes president Emmanuel Macron under torsdagen beskrivit bränderna i Amazonas som en internationell kris som bör föras upp på dagordningen vid stormaktsklubben G7:s möte svarade hans brasilianske kollega:

– Den franske presidentens förslag att händelserna i Amazonas ska diskuteras vid G7-mötet, utan att länderna i regionen får delta, påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet, sade Bolsonaro i ett tal som direktsändes på Facebook.

Men Bolsonaro meddelade på fredagen att militären troligtvis kommer att sättas in för att få bukt med bränderna.

Macron twittrade under torsdagen att "Vårt hem står i lågor. Bokstavligt talat. Regnskogen i Amazonas – världens lungor som producerar 20 procent av vår planets syre – brinner. Det är en internationell kris. Medlemmarna i G7-mötet, låt oss diskutera denna kris".

Hjälp från Colombia

I sitt tal medgav Bolsonaro för första gången att många bränder kan bero på att jordbrukare avsiktligt startar dem för att illegalt skövla områden, vilket han tidigare förnekat. Han sade även att Brasilien inte har kapacitet att ensamt släcka bränderna.

En del hjälp får Brasilien av Colombia, som arbetar för att förhindra att elden sprider sig till den del av regnskogen som ligger i grannlandet. Sent på torsdagen erbjöd sig Colombia att hjälpa till med förebyggande arbete även i Brasilien, uppgav regeringen i ett uttalande.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson erbjuder hjälp med att bekämpa skogsbränderna.

"Bränderna som ödelägger regnskogen i Amazonas är inte bara hjärtslitande, det är en internationell kris. Vi står redo att erbjuda den hjälp vi kan för att få dem under kontroll och för att bistå i att rädda ett av jordens största underverk", skriver han på Twitter.

Bränder i Bolivia

Både Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till skydd av regnskogen och beskyller Brasilien för att vända kampen mot skövlingen ryggen.

FN-chefen António Guterres säger sig vara "djupt oroad" över bränderna, särskilt med tanke på klimatkrisen. "Amazonas måste skyddas", skriver han på Twitter.

Exakt hur stor areal som just nu står i lågor i Amazonas är osäkert, men enbart under den senaste veckan har över 9 500 bränder noterats via satellitövervakning.

Även i Brasiliens västliga grannland Bolivia härjar skogsbränder, som svept fram över en yta på 650 000 hektar. Bland annat flygplan används för att släppa stora mängder vatten över områdena.

Publicerad: