Murdoch mot Murdoch om bränderna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mediemogulen Rupert Murdoch, i mitten, omgiven av sönerna Lachlan, till vänster, och James vid en tv-gala i Kalifornien 2014. Arkivbild.
Foto: Dan Steinberg/AP/TT
Mediemogulen Rupert Murdoch, i mitten, omgiven av sönerna Lachlan, till vänster, och James vid en tv-gala i Kalifornien 2014. Arkivbild.

De förödande skogsbränderna i Australien tydliggör sprickor inom familjeimperiet Murdoch i synen på klimatförändringarna. James Murdoch och hans fru, klimataktivisten Kathryn Murdoch, vädrar nu missnöje med brandrapporteringen från faderns medier.

Bränderna som rasat i Australien sedan i september har krävt 28 människors liv och förstört över 2 500 bostäder och stora ytor skog.

Australiens största medieföretag News Corp, ägt av den 88-årige mediemagnaten Rupert Murdoch, har kritiserats för att sprida desinformation om katastrofen och spela ner klimatförändringarnas roll.

Frustrerade

"Kathryns och James syn på klimatfrågan är tydlig och deras frustration med en del av rapporteringen från News Corp och Fox (också ägt av Murdoch) om ämnet är också välkänd", skriver en talesperson för paret i ett uttalande.

"De är särskilt missnöjda med det fortgående förnekandet (av klimatförändringarnas roll) bland medieföretag i Australien, trots uppenbara bevis för motsatsen."

James Murdoch sitter själv i News Corps styrelse. Hans fru Kathryn har länge varit engagerad i klimatfrågan och arbetar för Clinton Climate Initiative, en miljöorganisation som startades av den tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton. Hon har under de senaste månaderna gått ut mer offentligt med sitt engagemang.

"Smutskastning"

En talesperson för News Corp avböjer att kommentera James och Kathryns utspel och hänvisar till en ledartext i den Murdochägda tidningen The Australian.

"I vår rapportering återger journalisterna på The Australian fakta om hur skogsbränderna kan bekämpas och hur man kan hantera påverkan från klimatförändringar. Därutöver ger vi utrymme för debatt som speglar den politiska splittring som finns i Australien om hur man bör ta itu med klimatförändringar utan att förstöra vår ekonomi", lyder ledartexten, som tillägger att anklagelserna om klimatförnekande är smutskastning.

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE