Sjuksköterskan Theodor: ”En orosklump i magen inför varje arbetspass”

Publicerad 2020-01-14

Krisen på Stockholmsjukhusen fortsätter.

Theodor jobbar på Södersjukhuset. Han mår dåligt varje gång han går till jobbet.

– Det känns som att patientsäkerheten är hotad nästan varenda pass. Det är fullständig katastrof.

Samtidigt som krisrapporterna från sjukhusen avlöser varandra anser Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) att vårdsituationen i Stockholm är ”under god kontroll”.

Det här har skapat en irritation bland vårdanställda. 

– Vi är frustrerade, desperata. Vi känner oss inte hörda av politikerna i Stockholm. De verkar inte inse allvaret i situationen, säger Theodor, sjuksköterska på Södersjukhuset.

Han jobbade över 200 timmar i december. Nu är han schemalagd 12 av de 15 kommande dygnen. Det är enda sättet att få bemanningen att gå ihop, enligt honom. 

– Det blir hela tiden förstoppning i systemet. När akutmottagningen blir full måste andra avdelningar öppna upp sängplatser, säger han. 

Under hösten arbetade han på en avdelning med 14 vårdplatser och två sjuksköterskor. Nu är de lika många i personalen, men vårdplatserna har ökat till 22 stycken. 

– Det går inte längre ihop. Vi hinner inte med. En patient har andningsbesvär, en annan bajsar ner sig, någon kan få hjärtstopp. Vi måste hela tiden prioritera mellan sjuka patienter. Det är en konstant oro att värdera fel.

Chefläkaren: ”Extrem situation”

Johan Bratt är chefläkare i region Stockholm. Han håller med om att kapaciteten på sjukhusen inte har räckt till efter nyår. Det är fortfarande ett ansträngt läge, men hans bedömning är att situationen kan bli mer av normalläge.

— Två it-haverier i kombination med att trettonhelgen alltid är väldigt belastande bidrog till en extrem situation. Det här drabbade hela vårdsystemet, inte minst Södersjukhuset, säger han och fortsätter:

– Jag förstår frustrationen bland de anställda på sjukhusen. Vi skulle behöva ha fler bemannade vårdplatser på våra akutsjukhus, men vi har inte tillräckligt med personal.

Är du oroad över hur vårdsituationen ser ut i Stockholm?

– Man ska alltid känna en oro. Men vi har ett bra samarbetsklimat mellan alla sjukhus i regionen, så där känner jag mig trygg. Och är man svårt sjuk så får man vård. Men självklart måste vi vrida och vända på alla stenar.

Theodor är nu på väg att påbörja ytterligare ett arbetspass. Han ser ingen ljusning.

– Det är svårt att förlika sig med att svårt sjuka människor först måste vänta närmare ett dygn på akuten. När de till slut kommer upp på en avdelning är den helt överfull. Det är inte värdigt. 

”De verkar inte inse allvaret i situationen”, säger Theodor som är sjuksköterska på Södersjukhuset.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln