FHM: Coronaregler kan skärpas lokalt

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2020-09-01

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, och socialministern Lena Hallengren (S) om hanteringen av framtida eventuella utbrott av covid-19 under en pressträff på Rosenbad.

Coronarestriktionerna kan skärpas väsentligt på lokal nivå vid framtida klusterutbrott. Det kan både bli tal om munskyddskrav i kollektivtrafiken och en lokalt lägre gräns för hur många personer som får träffas samtidigt.

I Sveriges höststrategi blir Folkhälsomyndighetens nationella rekommendationer en lägsta nivå. Om en särskild region, stad eller arbetsplats drabbas av ett covidutbrott kan råden stramas åt regionalt och lokalt. Till exempel kan allmänna sammankomster lokalt få en lägre maxgräns än den nationella på 50 personer. Det kan också utfärdas tillfälliga krav på munskydd, berättar myndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff med regeringen.

– I väntan på att man bygger bort trängsel på vissa ställen i kollektivtrafiken till exempel, säger han.

TT: Vad har fått er att omvärdera er syn på munskydd?

– Det är ingen omvärdering, men vi har sagt att det inte är en långsiktig och hållbar lösning.

Avspärrning och karantän

Vid händelser av framtida lokala utbrott finns också möjligheten att spärra av områden efter beslut från myndigheter.

– Det kan vara en förskola som får stänga ner en avdelning, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Men det kan också handla om betydligt större platser.

– Om man tänker ett väldigt kraftigt lokalt utbrott, som i Gällivare fast mycket kraftigare, och om det kunde isoleras till bostadsområden eller delar av Gällivare så kan man tänka sig en avspärrning för och in- och utresande, säger Johan Carlson.

TT: Vad händer om man bryter mot avspärrningen?

– Den bevakas av ordningslagen så det är straffbelagt.

Inom kort presenteras också ett nytt råd för personer som bor tillsammans med covidsmittade. Folkhälsomyndighetens uppmaning är då att man ska stanna hemma.

– Vi har den största risken av smittspridning i familjen mellan vuxna. Vi kan ha tydligare regler för att man faktiskt ska stanna hemma, och inte bara ha en frivillig karantän, säger Johan Carlson.

"Pratar om år"

Både Folkhälsomyndigheten och regeringen vädjar till tålamod och långsiktighet, eftersom vi lär leva med coronaåtgärder under lång tid.

– När det gäller de grundläggande restriktionerna pratar vi inte om månader, då pratar vi om år, säger Johan Carlson.

Att befolkningen tappar garden är socialministerns största oro inför hösten.

– Jag är mest orolig över att människor känner att det här är över. Att man tänker att man inte behöver vara så noga längre, nu är inte handhygien lika viktigt och att man gärna trängs med människor som vanligt, säger Lena Hallengren.

Den nya planen är "klok", anser Per Follin som är smittskyddsläkare i Region Stockholm. Han ser dock i dagsläget inte något behov av munskyddskrav i kollektivtrafiken eller skärpta regler för huvudstadsregionen.

– Inte just i dag, men det är ändå bra att man ser över planeringen framåt, säger han.

ANNONS