Adaktusson har röstat emot abort – 22 gånger

DN: KD-toppen nekade våldtagen tioåring

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

KD-toppen Lars Adaktusson har som EU-parlamentariker röstat emot abort 22 gånger av 28.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

– Det kan tyckas märkligt att man som parlamentariker röstar mot förslag som kan vara både viktiga och rätt i sak, säger han till tidningen.

29 gånger har de svenska EU-parlamentarikerna röstat i resolutioner som rör aborträtten mellan åren 2014 och 2019.

Lars Adaktusson har varit med vid 28 tillfällen och tryckt på nej-knappen 22 gånger, ja-knappen fyra gånger och lagt ner sin röst två gånger, rapporterar Dagens Nyheter.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Adaktusson har röstat i abortfrågor.

Enligt tidningen röstade Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ ja vid varje tillfälle.

Nobbade gravid tioåring

Sverigedemokraterna har lagt ner sina röster 16 gånger, sagt ja vid tolv tillfällen och röstat emot en gång.

– Det kan tyckas märkligt att man som parlamentariker röstar mot förslag som kan vara både viktiga och rätt i sak. Men det händer emellanåt och det är väsentligt för att motverka de krafter som konsekvent arbetar för att EU ska växa och lägga under sig mer makt, säger han i ett mejl till DN.

Vid ett tillfälle röstade Adaktusson som enda svensk emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay – för att landet nobbat en tioårig flicka, som blivit våldtagen av sin styvfar, att genomföra abort.

Lars Adaktusson (KD).
Foto: Fredrik Persson/ TT
Lars Adaktusson (KD).

”Kan KD ha kvar Adaktusson?”

Flera politiker rasar nu mot KD-toppen.

”Är detta vad ni kallar brunsmetning? Kan Kd ha kvar Lars Adaktusson? Detta var ett våldtaget barn. Var är EBT och Skyttedal nu?”, skriver Fredrick Federley (C) på Twitter och fortsätter:

Sd’s top-namn trackasserar en kvinna sexuellt men skyddas av partiet. Kd fördömer inte att ett tioårigt barn som blivit våldtaget inte får abort. Inget värderingsval?”

Centerledaren Annie Lööf har lagt ut ett videoklipp. Till det skriver hon:

”När andra partier röstar mot rätten för våldtagna 10-åringar att göra abort, står vi fast. Aborträtten är en mänsklig rättighet.”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) undrar om det här är ”borgerlig feminism” och L-ledaren Jan Björklund konstaterar att ”starka högerkonservativa vindar i Europa vill inskränka kvinnors rättigheter.”

Allt du behöver veta om Aftonbladets EU-debatt

Vad: Aftonbladets debatt mellan partiernas toppnamn i EU-valet på söndag.

Var: I Aftonbladets app eller på aftonbladet.se.

När: Klockan 20.00 i kväll, fyra dagar före valet.

Hur: Debatt med Robert Aschberg som programledare och Lena Mellin som bisittare.

Medverkande: Malin Björk (V), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Sara Skyttedal (KD), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Peter Lundgren (SD) och Soraya Post (FI).

Ämnen: De som väljarna tycker är viktigast: klimat och miljö, flyktingar och invandring samt terror- och brottsbekämpning.

Publicerad:

LÄS VIDARE