Sebastian Ljungblad

Sebastian Ljungblad i rätten: ”Har inte den blekaste aning”

Skådespelaren kräver röstanalys av inspelade bluffsamtalen

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Skådespelaren Sebastian Ljungblad greps under tumult på en åker efter att ha gömt sig för polisen i 121 dagar.

I tingsrätten nekar han till att ha något att göra med det stora bedrägerimålet där åldringar lurats på pengar – trots att hans fingeravtryck finns på de listor som hittades i kumpanens lägenhet.

– Jag letade efter laddaren till min e-cigg, säger Ljungblad.

Guldbaggenominerade skådespelaren Sebastian Ljungblad, 23, nekar till att han har något att göra med det stora bedrägerimål som nu pågår i tingsrätten i Linköping.

”Goliat”-skådespelaren har varit på flykt i flera månader men kunde nyligen gripas efter tumult på en åker. Då hade han lämnat den sommarstuga där han hållit sig gömd.

Som bevisning mot de åtalade har åklagaren bland annat ljudinspelningar från samtal som gjorts till 14 äldre personer som lurats på pengar.

”Sov och hörde ingenting”

Ett av samtalen som ringdes gjordes bara minuter efter att Ljungblad kom till vännens lägenhet, en etta med kök, den 12 december förra året. Kvällen innan hade de varit på kasino i Stockholm och Ljungblad säger att hans plan var att vara vaken hela natten.

Trots att samtalet gjordes när Ljungblad befann sig i lägenheten nekar han till att ha hört det eller att ha ringt själv, istället ska han ha tagit en cigg och somnat – under loppet av ungefär fem minuter.

– Borde inte du ha märkt av de telefonsamtalen?, frågar åklagaren under förhandlingen i tingsrätten på tisdagen.

– När man varit vaken en hel dag och natt och sedan somnar så hamnar man i djup sömn väldigt snabbt, svarar Ljungblad.

”Mitt liv är förstört”

Ljungblad inleder sitt framträdande i rätten med en fem minuter lång redogörelse för hur han påverkats av situationen och pratar om Aftonbladets publicering av de samtal som hans liga misstänks ha gjort till äldre personer. Han har även varit inne och läst artiklar om att han är efterlyst.

– Man hör klart och tydligt att det inte är jag som talar, jag har bokstavligen bett om en röstanalys på varenda förhör som jag varit på för att jag inte har något med det här att göra.

– Jag har förlorat jobb, min karriär är förstörd, bokstavligen är mitt liv förstört. En röstanalys som hade friat mig från alla misstankar har inte gjorts.

Åklagaren påpekar att skådespelaren i förhör med polisen ofta svarar ”jajamensan”, ord som även den person som ringer bluffsamtalen använder genomgående.

– Det är ett vanligt uttryck men själv brukar jag inte använda det. Det har spelats upp på förhör, jag vet inte om det har smittat av sig, svarar 23-åringen.

Vill inte säga vem som ringt

Trots att Sebastian Ljungblads dna hittats på volymknapparna på den telefon som användes för att ringa bluffsamtalen nekar han till att ha använt den vid det tillfället.

Samtidigt säger han att han känner igen rösterna som hörs i de inspelade samtalen, men att det varken är han eller hans medåtalade vän.

– Då får den personen problem och då kommer jag att få problem.

Ljungblads fingeravtryck finns på listor på namn och kontaktuppgifter till gamla personer som hittades i kumpanens lägenhet.

– Jag letade efter laddaren till min e-cigg. Jag har inte den blekaste aning om hur de skulle hamna där annars, säger han.

Vad de misstänkta bedragarna inte visste vad att polisen hade span och avlyssning på lägenheten och kunde gripa dem utanför bostaden. Då hade Ljungblad 6520 kronor på sig i olika valörer.

Kumpanen hade 5000 kronor i 200-sedlar på sig.

Förhandlingarna pågår fram till 19 juni med en reservdag inplanerad 25 juni.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Greps efter språngmarsch på åker

ÄMNEN I ARTIKELN

Sebastian Ljungblad

Bedrägeri

Norrköping

Linköping

Brott

AB Voice