Så kan du hjälpa flyktingarna i Centralamerika

Av: Angelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Julia Le Duc / TT
26-årige Óscar Alberto Martínez Ramírez och dottern Valeria hittades drunknade i närheten av den mexikanska gränsstaden Matamoros i måndags.

Rekordmånga människor är på flykt undan gängvåld och fattigdom i Centralamerika. Nuvarande mordfrekvens är bland de högsta som någonsin har uppmätts.

– Hänsynslöst och brutalt gängvåld har gjort Centralamerika till en av världens farligaste och blodigaste platser, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Bilden på 26-årige Óscar Alberto Martínez Ramírez och hans dotter Valeria som ligger döda i Rio Grande i USA har spridits världen över. Familjens dröm om en framtid i USA tog slut strax innan amerikanska gränsen. Liksom tusentals andra barn och familjer var de på flykt undan gängvåld och fattigdom i Centralamerika.

– Gängkrig i Honduras, Guatemala och El Salvador har länge varit en tyst kris som inte längre kan ignoreras. Just El Salvador som den här familjen flydde ifrån är ett laglöst land där hela samhället lever i skräck på grund av tvångsrekrytering och övergrepp, säger Sverige för UNHCR:s generalsekreterare Åsa Widell.

Flyktingsituationen är akut och behovet stort.

– UNHCR finns på plats i Mexiko och i andra länder för att ge flyktingarna som tagit sig dit skydd och stöd, säger Åsa Widell och fortsätter:

– Men vår verksamhet är helt beroende av gåvor och donationer. UNHCR:s budget är bara finansierad till 1 procent av FN och resten behöver vi samla in själva.

Totalt är 71 miljoner människor just nu på flykt världen över, den högsta siffran sedan UNHCR började mäta 1950. I Centralamerika blir situationen allt värre.

– UNHCR finns där och hjälper och jobbar outtröttligt för att skapa ro i människors sönderslagna liv, säger Åsa Widell.

SÅ KAN DU HJÄLPA

Publicerad:

LÄS VIDARE