SMHI vädervarnar - hårda vindar, blåst och snö skapar kaos

Av: Sara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Håll i dig – nu blir det vindkaos.

SMHI gick under torsdagen ut med klass-1-varning för södra Svealand och Götaland.

Hårda stormbyar, piskande regn och snö väntas – och busvädret har redan orsakat stora problem för tåg, bilar och skogsägare.

Om du behövde ytterligare skäl till att hålla dig inomhus får du det nu: ett kraftigt oväder drar under torsdagen in över Sverige med blåst, regn och snö.

I skrivande stund har stormbyarna redan orsakat rejäla trafikproblem. Rapporter om inställda tåg, nedfallna träd över vägar och trafikolyckor har strömmat in till Aftonbladet.

– Det är bra att hålla sig inne den korta stund det blåser som allra mest, för det passerar snabbt, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog.

Orsaken till blåskaoset är ett djupt lågtryck som sveper in från Norska havet.

– Det gör att en hel del snö väntas i Jämtland och Västernorrland med lokalt uppemot en till två decimeter. Det blir också riktigt blåsigt i söder, säger Mikael Sjöstrand.

Ett träd har rasat över E4:an norr om Norrköping.
Foto: Andreas Hillergren
Ett träd har rasat över E4:an norr om Norrköping.

Från Värmland och Uppland och ner till Halland och sydligaste Småland kan det under eftermiddagen och kvällen blåsa upp till mycket hårda vindbyar, med styrka upp emot 20 till 24 meter per sekund. Det blir också en del mycket kraftiga regnskurar.

– Blåsigast ser det ut att bli från Göteborg och uppemot Strömstad. Efter torsdagen kan någon snöby nå ner under natten mot fredag i Svealand.

Därefter blir det tvära kast i vädret igen.

Under fredagen drar nämligen kallare och torrare in över landet, vilket gör att även blir soligt i både söder och norr. Dock kan snöbyar passera även under fredagen i Uppland, Västmanland, Närke och Södermanland.

– Fast då handlar det om små mängder, säger Mikael Sjöstrand.

Lördag bjuder sedan på lugnare väder i hela landet med en hel del sol i hela landet. På sin höjd blir det lite snö i fjällen.

Är det vanligt med så här stark vind i april?

– Kraftiga regnskurar är inte ovanligt. Medelvinden har Inte nått stormstyrka i dag, utan varit hård till mycket hård. Därför klassas det inte som storm, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Rebecka Rakell
En ställning har blåst omkull i norra Stockholm.
Publicerad: