Albanien hjälper Italien: ”Glömmer ej en vän”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Italiens premiärminister Guiseppe Conte, till höger, och Albaniens premiärminister Edi Rama efter ett möte i Rom i höstas.
Foto: Maurizio Brambatti/AP/TT
Italiens premiärminister Guiseppe Conte, till höger, och Albaniens premiärminister Edi Rama efter ett möte i Rom i höstas.

Trettio läkare och sjuksköterskor från Albanien har landat i Italien för att hjälpa till i kampen mot coronaviruset.

Albanien och albanerna överger aldrig en vän i svårigheter, sade premiärminister Edi Rama i helgen när han tog avsked av sjukvårdspersonalen, enligt den italienska tidningen La Repubblica.

Albanien och Italien har nära historiska band, och har utvecklat en god relation efter kommunismens fall. Bland annat stödjer Italien Albaniens strävan att gå med i EU.

– Många rika länder har vänt varandra ryggen (under virusutbrottet), sade Rama.

– Vi är inte rika, men vi saknar inte minne.

Albanien är ett av de fattigaste länderna i Europa.

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio tackar för stödet och meddelar att de albanska läkarna och sjuksköterskorna kommer att hjälpa till i Lombardiet, den värst drabbade regionen.

– Jag vill tacka premiärminister Edi Rama, den albanska regeringen och det albanska folket för den solidaritet de visar med oss, säger Di Maio enligt La Repubblica.

Coronakrisen har utgjort ytterligare en prövning för EU:s sammanhållning, efter svårigheterna att gemensamt hantera flyktingkrisen.

När Italien under början av virusutbrottet vädjade till andra EU-länder om sjukvårdsutrustning möttes man från de flesta håll av tystnad.

Publicerad:

LÄS VIDARE