”Paddor” före påskägg – ska lindra ensamhet

Publicerad 2020-04-09

Uppsala kommun köper in 90 surfplattor för att motverka ensamheten på boenden.

Många äldre sitter isolerade med anledning av coronakrisen. Nu väljer Uppsala kommun att agera, och inverstera, för att motverka ensamheten på boenden där ensamhet kan slå extra hårt under påskhelgen.

– Helst vill vi såklart kunna träffas fysiskt. Men när det nu inte går på grund av risken för smittspridning är exempelvis videosamtal ett bra alternativ, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Totalt handlar det om ett 90-tal surfplattor, eller ”paddor”, som ska köpas in av Uppsala kommun och levereras till samtliga av kommunens äldreboenden innan påskhelgen. Satsningen är ett försök att motverka ensamheten bland de äldre.

– Jag förstår att man vill hålla kontakten med sina äldre närstående. Helst vill vi såklart kunna träffas fysiskt, men när det nu inte går på grund av risken för smittspridning är exempelvis videosamtal ett bra alternativ. Därför ökar vi nu möjligheterna att hålla kontakten digitalt genom att köpa in fler surfplattor, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Kommunen stärker de digitala möjligheterna

Många äldre har redan idag kontakt med sina närstående via exempelvis telefon och videosamtal. Men det gäller inte alla, och därför väljer nu Uppsala kommun att stärka de digitala möjligheterna att kunna se sina närstående i rörlig bild.

– Trots fina insatser med olika aktiviteter på våra boenden är det påfrestande för såväl de äldre som deras närstående att inte kunna ses. Inte minst nu när påsken närmar sig och många är vana att fira tillsammans. I Uppsala kommun uppmuntrar vi medarbetare att underlätta i kontakten med nära och kära, säger Carina Juhlin, direktör vid äldreförvaltningen.

Ska vara på plats innan helgen

Uppsala kommuns investering i surfplattor omfattar alla kommunens vård- och omsorgsboenden i egen regi, och redan nu pågår distributionen av ”plattorna” till kommunens boenden.