Seniorprofessor: Många kommer att dö i onödan

Publicerad 2020-04-09

Coronasmittan sprids snabbt inom svensk äldrevård.

Nu kommer larm om att dödstalen kan bli så höga bland de äldre att svensk medellivslängd kommer att sjunka kraftigt.

– Vi kommer att få se bedrövliga siffror de kommande veckorna. Och många kommer att dö i onödan, säger seniorprofessorn och läkaren Yngve Gustafson.

Dödstalen på svenska äldreboende växer – hela 40 procent av alla över 70 som hittills dött i sviterna av covid-19 i Stockholm har bott på äldreboenden.

Samtidigt står Folkhälsomyndigheten rådvill kring orsakerna och man är ännu inte klar med analysen av varför smittan sprids så snabbt på äldreboenden.

– Det kommer att ta ett tag. Det är en komplex verksamhet och det finns många olika vägar in mellan de här personerna som bor där, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Yngve Gustafson, överläkare och senior professor vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet.

”Väldigt ledsen”

I Stockholm är dödssiffran än värre med med en konstaterad smitta på 121 av 313 äldreboenden – och ett dödstal på 159 personer, enligt siffror som Aftonbladet begärt ut från regionen.

Yngve Gustafson, seniorprofessor i geriatrik på Umeå universitet, är djupt oroad över utvecklingen.

– Jag blir väldigt, väldigt ledsen. Det är många människor som förlorar många liv. Samtidigt är jag inte ett dugg förvånad. Vi kommer att få se oändligt mycket värre siffror de kommande veckorna, säger Yngve Gustafson, som forskat om äldrevård i flera decennier.

Han drar paralleller till spanska sjukan som grasserade 1918-1920 och menar att medellivslängden i Sverige kommer att sjunka i takt med att coronaviruset drar fram genom samhället.

– Vi kommer att kunna se en ordentlig nedgång i medellivslängden i Sverige under 2020, säger han.

Smittspridningen inne på svenska äldreboenden är enligt Folkhälsomyndigheten värre än i grannländer som Norge

Många brister

Enligt Yngve Gustafson finns det flera orsaker till skillnaderna mellan länderna:

I Norge sköts äldrevården i större utsträckning på sjukhem med lokaler som är bättre anpassade för sjukvård.

– Våra äldreboenden har väldigt små möjligheter att hålla bra barriärvård där smittade kan hållas avskiljda, säger professorn.

Skillnader mellan länderna i utbildningskrav både för sköterskor och läkare.

– I Sverige behövs det ingen speciell kunskap för att jobba inom äldrevården. Ett problem är därför att en stor andel av personalen saknar utbildning, särskilt inom hemtjänsten, säger Yngve Gustafson.

Brist på skyddsutrustning.

– Man har små möjligheter att hålla korrekt hygien eftersom det är ont om skyddsutrustning och de äldre skickas ofta inte till sjukhus, säger Yngve Gustafson.

Professorn är särskilt kritisk till den triagering som utförs av sjukvården, alltså gallring baserat på överlevnadschanser, som får konsekvensen att äldre coronasmittade ofta inte får sjukhusvård. I stället vårdas de på sina äldreboenden eller i hemmet.

– Man låter dem bo kvar och eftersom många har en demensproblematik så går det inte att hålla koll på smittan inom boendena. När de sedan får en coronasmitta blir de akut förvirrade och virrar omkring och går in till varandra, säger professorn.

Dör i onödan

Han säger att många av de coronasjuka äldre kommer att dö i onödan – eftersom det ofta hade handlat om enkel sjukhusvård som krävts för att rädda de lindriga fallen.

– Det kan handla om att de behöver några dagar med dropp för att de är uttorkade efter feber och lite extra syrgas. Risken är ju att man säger att bara för att du bor på ett boende så kommer du inte att få adekvat behandling trots att det förmodligen skulle leda till att du överlever, säger Yngve Gustafson.

Statsepidemiolog Anders Tegnell delar oron för de äldre och säger till Aftonbladet att man lyft riskgruppen äldre sedan start.

– Det viktigaste vi kan göra är att hindra smittspridningen på äldreboenden för där bor de personerna som blir mest sjuka och som kommer att kräva väldigt mycket sjukvård. Både de och deras anhöriga kommer att lida väldigt mycket om smittan kommer in där, säger Anders Tegnell.

Tegnell dementerar

Däremot tror han inte att dödssiffrorna i Sverige kommer att ändra medellivslängden.

– Nej, det gör jag inte. Dels så är inte dödstalen speciellt stora än, med all respekt för de som har avlidit, det är alltid väldigt olyckligt. Men när vi tittar på hur många som dör nu jämfört med samma tid förra året så ser vi ingen skillnad. Vi ser ingen överdödlighet än. För att man ska få en kraftig nedgång i medellivslängd krävs det nästan alltid att det är unga personer som dör. Det är det inte här, så jag vet inte riktigt vad han grundar det på, säger Anders Tegnell.

 

PODD Så är det att sitta i en väldigt lång karantän

Med Johan Björnfot, som medverkar från kinesiska Wuhan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Läs mer om coronapandemin