Generaldirektören om Tegnell-kritiken: Ovärdigt

Publicerad 2020-03-20

Hånet och kritiken har haglat över statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nu säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ifrån:

– Det han utsätts för är ovärdigt.

Sedan coronaviruset bröt ut i Sverige har Folkhälsomyndigheten och dess medarbetare stått i händelsernas centrum.

Under myndighetens dagliga pressträff valde generaldirektör Johan Carlson att kommentera den kritik som riktats mot hur de agerat kring utbrottet.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, under fredagens pressträff.

”Behandlas som en liten firma”

Särskilt statsepidemilog Anders Tegnell har fått utstå orättvis kritik, menar Carlson.

– Statsepidemiologen har en väldigt viktig roll. Men jag tycker att det är ovärdigt det han blivit utsatt för, säger han.

Framförallt Tegnell, men även andra medarbetare, har fått utstå kritik som om myndigheten vore ”en liten firma som hanteras”, säger han.

– Det här är ett stort arbete som omfattar väldigt många medarbetare. I slutändan avgör myndigheten inriktningen.

Anders Tegnell

”Rimliga åtgärder”

Kritiken har bland annat handlat om att myndigheten agerat för försiktigt när det gäller åtgärder som skolstängningar och begränsningar av folksamlingar.

Något som Johan Carlson går in och försvarar:

– Vi har vidtagit de åtgärder vi anser rimliga, i förhållande till hälsan. När det här är över får vi se: har vissa länder gått för långt, har samhällsekonomin tagit stryk av åtgärderna, att de överträffat epidemin? I min utgångspunkt balanserar jag hälsofrågorna.

De åtgärder myndigheten vidtar får inte riskera att exempelvis göra sjukvården sämre för patienter som lider av andra sjukdomar än corona, menar Carlson.

– Det avlider ungefär 90 000 människor om året i Sverige. Om vården skulle fungera sämre, skulle den siffran öka betydligt. Den här balansen vi måste hålla i huvudet. Vi kan inte vidta drakoniska åtgärder.

Positiv respons

Samtidigt påpekar han att många också visat uppskattning och förtroende för myndighetens arbete.

– Under mina tolv år som generaldirektör har vi aldrig någonsin fått en sådan positiv respons från civilsamhället, organisationer och enskilda personer, säger Johan Carlson.