Statsministerns uppmaning: Hjälp en äldre släkting – eller ett småföretag

Uppdaterad 2020-03-21 | Publicerad 2020-03-20

Coronaviruset slår hårt mot småföretagare.

Statsminister Stefan Löfven uppmanar folk att stötta sitt lokala matställe.

– Det är tuffa tider nu, säger han.

Rädslan för att bli smittad av coronaviruset gör att många stannar hemma. Isoleringen har drabbat restaurangbranschen som larmat om massor med avbokningar och tomma platser.

När statsminister Stefan Löfven hämtar upp mat från sin favoritrestaurang Hubertus i centrala Stockholm på fredagseftermiddagen uppmanar han allmänheten att handla mat på sitt lokala matställe.

– Det är många restauranger nu som har det tufft. Då tycker jag att de som har möjlighet, alla har inte det, men de som har möjlighet och råd att köpa en bit mat på en restaurang kan hjälpa till. Restaurangnäringen behöver all hjälp nu, säger han.

”Mycket vi kan göra”

Den som inte har möjlighet att hjälpa restauranger och småföretagare att gå runt kan hjälpa till på andra sätt, menar Löfven.

– Man kan hjälpa till privat om någon granne behöver hjälp med att handla mat eller på apoteket. Eller så kan man ringa någon äldre släkting som sitter ensam hemma. Vi har mycket som vi kan göra.

Hans fru Ulla fortsätter:

– Eller handla lokalt och inte handla på nätet, säger hon.

Hummersoppa och pasta

Restaurangägaren Morgan Sliwo räcker över kvällens middag. Det blir caesarsallad och schweizerschnitzel, två av parets favoriträtter.

– Ibland blir det hummersoppa och ibland blir det pasta. Här finns det mycket god mat, säger Löfven.

– Och så raggmunk på tisdagar, fyller Sliwo i.

Morgan Sliwo på restaurangen Hubertus har ofta besök av statsministern.

ANNONS