Oppositionen mot seger i Kosovo

TT-AFP

Uppdaterad 2019-10-07 | Publicerad 2019-10-06

Ett par röstar i en vallokal i den serbdominerade delen av staden Mitrovica i norra Kosovo.

Oppositionen i Kosovo går mot seger i parlamentsvalet, enligt valkommissionen.

Relationen till Serbien blir en av de viktigaste frågorna för det nya parlamentet att ta tag i.

Kosovos två oppositionspartier, Vetevendosje och LDK, får omkring 25 procent vardera av rösterna i parlamentsvalet när nästan tre fjärdedelar av dem är räknade, enligt valkommissionen. Det regerande partiet PDK som styrt landet i en koalitionsregering får 21 procent och har erkänt sig besegrat.

Parlamentsvalet utlystes i augusti efter att premiärminister Ramush Haradinaj kallats till förhör av en specialdomstol i Haag om sin roll under Kosovokriget i slutet av 1990-talet. Haradinaj var en av befälhavarna för gerillan UCK och medan många landsmän ser honom som krigshjälte anklagas han av Serbien för krigsbrott. Förhållandet till Serbien överskuggar också valet och tros bli en av de viktigaste frågorna oavsett valresultatet.

– Det står klart att den kommande regeringen kommer att fokusera nästan all sin energi på dialogen med Serbien och väldigt lite på de frågor som diskuterats med befolkningen under den här valkampanjen, säger analytikern Krenar Shala.

Frusen relation

Relationen mellan de båda länderna är bottenfrusen och en EU-ledd dialog har legat nere i över ett år. Totalt bor det omkring 120 000 serber, huvudsakligen i norra Kosovo, som är starkt lojala mot Belgrad. Förra året signalerade Kosovos president Hashim Thaci och hans serbiske motpart Aleksander Vucic att de kunde tänka sig att byta land mot land i en gränskorrigering, men det möttes av starka protester både inrikes och utomlands.

Samtidigt behöver de båda länderna komma överens med varandra. Serbien blockerar Kosovo från att bli medlem i FN medan konflikten med Kosovo utgör ett hinder för Serbiens ambitioner att gå med i EU. USA och EU ser också spänningarna mellan Belgrad och Pristina som ett hot mot stabiliteten i regionen och trycker på för en normalisering av relationerna.

Andra prioriteringar

Men om dialogen med Serbien framstår som central för politikerna har väljarna andra prioriteringar. Kosovo har Europas yngsta befolkning med en snittålder på 29 år och arbetslösheten är hög. Sedan Kosovo blev självständigt 2008 har över 200 000 invånare emigrerat och ansökt om asyl i EU.

– Det gör mig ont att se unga, utbildade människor från Kosovo komma till Tyskland för att de inte kan se en bättre framtid här, säger Skender Nekaj som åkt med sin familj från Tyskland till Kosovo för att delta i valet.

Förutom att minska arbetslösheten står bekämpningen av korruptionen och ett visumfritt resande i EU högst på önskelistan hos väljarna, visar en undersökning av det Nationella demokratiska institutet.

Följ ämnen i artikeln