Stora svampsäsongen närmar sig: ”Hoppas på mer regn”

Publicerad 2020-07-31

Kantarellerna tittade fram vid midsommar - men än har den stora anstormningen av svamp inte kommit.

Kantarellerna har börjat titta upp i de skånska skogarna.

Men den stora anstormningen väntar - i ett Skåne där utbudet skiljer sig kraftigt åt.

– Vi hoppas på mer regn i alla fall. Det är kanske inte alla som gör det men det gör svampkonsulenterna, säger svampexperten Dicte Helmersson.

Svampsäsongens epicentrum är fortfarande en dryg månad bort, men precis som vanligt har den börjat komma igång så smått i Skåne.

Vid midsommar började kantarellerna att komma och för svampplockaren som ger sig ut i skogen finns det redan nu fynd att hitta.

– Den stora svampsäsongen har vi framför oss kan vi säga. Det är svårt att säga hur det blir i skogen men man kan ju hitta redan nu, säger Dicte Helmersson, regionombud i Svampkonsulenternas Riksförbund.

Torrare i söder

I nuläget skiljer sig svamputbudet dock kraftigt åt beroende på var i Skåne man bestämmer sig för att plocka svamp.

– I Skåne verkar det vara torrare i södra Skåne än i norra Skåne. Därför finns det just nu mer i norra Skåne än i södra Skåne, men det är kanske ingenting ovanligt, säger Dicte Helmersson.

De torra markerna i södra Skåne gör det svårt att förutspå hur årets svampsäsong bli.

”Är absolut viktigast”

– Det är svårt att säga hur det kommer bli, utan det som behövs är vatten från himlen. Nederbörd. Blir det bara det har det stora förutsättningar för att bli bra, men vi får se.

Just en regnig augusti månad är nyckelfaktor för att det ska bli rejält med svamp.

– Det är det som det hänger på. Mycket regn och gärna lite värme också, men regnet är absolut viktigast.

”Ingen svampplockardag är förgäves”

Även om den stora anstormningen av svampar i de skånska skogarna inte har kommit än råder Svampkonsulenternas Riksförbund ändå svampplockare att ge sig ut.

– Även om man inte hittar svamp är det inte förgäves att gå ut. Då har man i alla fall fått frisk luft och motion. Ingen svampplockardag är förgäves, det tycker inte jag. Det är bara att ge sig ut i skogen, traska och leta.

Följ ämnen i artikeln