WHO-hantering av coronapandemin ska utredas

Gustav Sjöholm/TT

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2020-05-19

USA:s president Donald Trump är inte nöjd med WHO:s arbete.

WHO:s hantering av coronapandemin ska utvärderas av en oberoende grupp.

Samtidigt hotar USA att lämna FN-organet – om inte president Donald Trump får sin vilja igenom.

"En oberoende utredning av hur den här pandemin uppkom och spred sig kommer att vara viktig, eftersom vi måste lära av den nuvarande krisen för att stärka vår globala beredskap inför framtiden", skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell och hälsokommissionär Stella Kyriakides i ett uttalande.

Beslutet om att utvärdera WHO:s arbete under coronakrisen kommer bara några timmar efter det att Trump hotat att lämna det Genèvebaserade FN-organet. Washington frös bidragsutbetalningarna till WHO redan i mitten av april, sedan Trump anklagat organisationen för att ha för nära band till den kinesiska regimen.

Trump anser också att WHO har hanterat pandemin på ett felaktigt sätt, och därtill försökt släta över sina egna misstag.

Höjer tonläget

I ett brev till WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus listar den amerikanske presidenten det han anser vara organisationens tillkortakommanden under coronakrisen, och förnyar anklagelsen om bristande oberoende i förhållande till Kina.

Han kräver samtidigt att WHO ska bättra sig inom 30 dagar, annars kommer USA att göra bidragsstoppet permanent och dessutom se över sitt medlemskap.

Upprepade felsteg

"Det är tydligt att de upprepade felstegen från dig och din organisation vad gäller hanteringen av pandemin har varit extremt kostsamma för världen. Den enda vägen framåt för Världshälsoorganisationen är att visa faktiskt oberoende från Kina", skriver Trump i sitt brev, som han lagt ut för allmän beskådan på Twitter.

"Om Världshälsoorganisationen inte åtar sig en rejäl, verklig förbättring de närmaste 30 dagarna kommer jag att göra min tillfälliga frysning av USA:s bidrag till Världshälsoorganisationen permanent, och överväga vårt medlemskap i organisationen", fortsätter han.

Ryssland fördömer Trumps attack mot WHO.

– Ja, det finns möjligheter att förbättra den (organisationen). . . men vi är emot att förstöra allt som är där på grund av en stats politiska och geopolitiska inställning, säger biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov enligt nyhetsbyrån Interfax.

Fullt upp

WHO-talespersonen Fadela Chaib säger att organisationen i nuläget inte har någon direkt kommentar till Trumps brev, men att man avser bringa klarhet i saken under dagen och återkomma.

– Just nu har jag inget att säga. Vi har fullt upp med att försöka beta av Världshälsoförsamlingens dagordning, säger hon.

Under sitt tal till WHO:s årliga församling, som pågår digitalt under måndagen och tisdagen, medgav Tedros Adhanom Ghebreyesus vissa tillkortakommanden, och lovade att initiera en oberoende utredning av hanteringen av coronapandemin snarast möjligt.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen