Apotekstjänst välkomnar konkurrenter

TT

Publicerad 2019-10-29

Fler leverantörer ska anlitas för att få tillräckligt med sjukvårdsmaterial till de fem drabbade regionerna. Hårt kritiserade Apotekstjänst välkomnar att politikerna släpper in konkurrenter.

Under förmiddagen höll politikerna i varuförsörjningsnämnden ett extrainsatt möte i Västerås för att hitta vägar ur den kaotiska situationen.

Läget i regionerna som drabbats av materialbrist är fortsatt allvarligt, konstaterar varuförsörjningsnämnden ordförande Behcet Barsom (KD) på en presskonferens.

Nu tas nya leverantörer in som ska kunna sätta igång inom fyra veckor. Men exakt hur det kommer att gå till är oklart.

– Ett alternativ kan vara att en eller två regioner upphandlar från andra leverantörer, säger Behcet Barsom.

Hemliga förhandlingar

Vilka leverantörer som kommer att få uppdragen vill Varuförsörjningsnämnden inte heller gå ut med ännu, eftersom det är ett känsligt läge då förhandlingar pågår med de nya företagen.

Men det kommer alltså att bli fler företag som är inblandade i varuförsörjningen för de fem regionerna. Behcet Barsom säger till TT att han inte tror att det kommer att blir rörigt med många inblandade, snarare att det minskar sårbarheten med fler ben att stå på. Det är inte aktuellt att säga upp avtalet med det kritiserade bolaget Apotekstjänst, tillägger han.

Apotekstjänst tycker att beslutet om att ta in fler leverantörer är bra.

– Apotekstjänst är positivt till att detta nu har fastställts och kommer att ske, säger Eric Aronson, talesperson för Apotekstjänst, och fortsätter:

– Kan andra hjälpa till så är det positivt och bra, säger han.

En av konkurrenterna

Onemed, ett av företagen som lade anbud i upphandlingen, har hjälpt till med leveranser de senaste veckorna. Men det är inte klart att de kommer att fortsätta, enligt företaget.

– Om vi ska fortsätta göra det framåt måste vi diskutera det med Varuförsörjningsnämnden, säger Robert Schmidt, kommunikationsansvarig på Onemed.

Han vill inte svara på om Onemed skrivit något avtal med Varuförsörjningsnämnden.

– Vad som händer framåt kan vi inte kommentera.

Inom fyra veckor

När det kommer att vara normalläge inom vården igen vågar Tommy Levinsson, vice ordförande i Varuförsörjningsnämnden (S) inte säga. Men avtalen ska kunna tecknas inom tre veckor, och leverantörerna ska börja jobba inom fyra veckor.

– Vår förhoppning är att det här ska lösa situationen på längre sikt och att vi får en fungerande leverans av vårt förbrukningsmaterial, säger han.

Lösningen kommer att bli dyrare för skattebetalarna, men vem som till sist ska stå för kostnaderna är inte klart, enligt Behcet Barsom. Han sade före mötet att det kan handla om mellan två och fyra miljoner kronor mer i kostnader.

TT: Kommer ni att kräva tillbaka de pengarna från Apotekstjänst?

– Det får våra jurister titta på. Juridiken kommer i andra hand, nu är vårt fokus att patienterna ska få vård i tid.

Rättelse: I en tidigare version var Behcet Barsoms förnamn felstavat.