Irans högste ledare: USA ligger bakom protesterna

Publicerad 2019-10-31

Protesterna i Libanon fick regeringen att avgå – nu skakas Mellanöstern av det maktvakuum som uppstår.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei anklagar USA och västerländska underrättelsetjänster för att ligga bakom protesterna i både Libanon och Irak.

– De orsakar kaos och förstör säkerheten, sa han i ett tal under onsdagen.

Protesterna i Libanon har pågått i två veckors tid och nådde på onsdagen en viktig punkt när premiärministern Saad al-Hariri valde att avgå.

Men samtidigt som demonstranterna jublar på Libanons gator ökar oron för vägen framåt för det lilla landet som ofta behandlas som stormakternas bakgård.

Både Iran och Saudiarabien har ofta använt Libanon som arena för konflikt.

Så kan det bli även denna gång.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei har uttalat sig och uppmanar både irakier, som under oktober månad också har protesterat mot sin regering, och libaneser att hålla sig inom lagens ramar för sina krav.

– Folket i Irak och Libanon har krav som är riktiga, men de borde veta att dessa krav bara kan uppfyllas om de sker inom lagens ramar, sa han i ett tv-sänt tal enligt nyhetsbyrån AFP.

Anklagar USA och väst

Khamenei anklagade amerikansk och västerländsk underrättelsetjänst för att ”med pengar från reaktionära länder i regionen” stå bakom det han kallar ”kaos och förstörelse” i regionen.

– Fienden vill störa det lagliga ramverket. När ett land inte har lagar och regler skapas ett vakuum och inga positiva steg kan tas, sa Khamenei.

I Irak har demonstrationerna, precis som i Libanon, handlat om korruptionen och arbetslösheten i landet, men de har också mer uttryckligen handlat om Irans inblandning och inflytande.

Irak är allierat med både USA och Iran och hamnade bland annat i kläm när Iran anklagades för attacken mot Saudiarabiens oljeraffinaderi, med missiler som kunde ha kommit från Irak.

Irans proxymodell misslyckas

Iran har gjort stora ansträngningar för att få inflytande i det irakiska styret genom shiamuslimska partier sedan USA:s invasion i Irak 2003.

I Libanon styr Iran mer indirekt genom Hizbollah, som i sin tur allierat sig med exempelvis den kristne presidenten Michel Aoun. Även den avgående premiärministern Hariri har fått kritik för att närma sig Iranstödda fraktioner, 2017 pressades han av Saudiarabien att tillfälligt avgå, enligt uppgift på grund av sitt ökade samarbete med Hizbollah.

– Protesterna i både Irak och Libanon handlar i första hand om lokalpolitik och en korrupt politisk klass som har misslyckats. Det visar tydligt hur den proxymodell som Iran använder för att öka sitt inflytande misslyckas när dess allierade inte kan styra effektivt, säger Ayham Kamel, vid den geopolitiska kriskonsultfirman Eurasias Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, till AFP.