Spelet bakom kaoset vid Vita huset

Tre saker drev Trump till kyrkobilden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Presidenten gasade demonstranter för att posera på bild utanför en kyrka.

Nu avslöjar Washington Post spelet bakom den kritiserade manövern:

Tre saker låg bakom Trumps beslut.

Scenerna i Washington på måndagskvällen var dramatiska.

Med gummikulor och tårgas drevs demonstranter bort från gatan och parken mitt emot Vita huset. Minuterna senare, efter sitt tal, gick Trump till S:t John-kyrkan som ligger på andra sidan Pennsylvania Avenue.

Han lät sig fotograferas med en bibel i handen innan han och hans stab promenerade tillbaka. Bland de medföljande fanns justitieminister William Barr som timmarna tidigare gett ordern till polisen att skingra folkmassan med våld.

Kritik från republikaner

Kritiken var ögonblicklig från såväl Trumps politiska motståndare som företrädare för kyrkan. Under tisdagen har även vissa republikaner stämt in i klagokören.

– Jag är emot att man upplöser en fredlig protest för ett fototillfälle som gör politik av Guds ord, säger Ben Sasse, senator från Nebraska till Washington Post.

Hans kollega Tim Scott från South Carolina, den enda svarta republikanen i senaten, är ännu skarpare i sitt ordval.

– Om frågan är om man ska använda tårgas för att rensa gatan så att presidenten kan gå och bli fotograferad, då är svaret nej.

Michael Reagan, son till förre presidenten Ronald Reagan, tog på Twitter lika tydligt avstånd från Trumps agerande.

”Det här kommer nog göra vissa Trump-supportrar förbannande. Men om min pappa skulle ha gått över gatan till presidenternas kyrka Saint Johns så skulle det ha varit för att be, inte för ett fototillfälle. Trump kan lära sig några läxor.”

Justitieminister William Barr strax före Donald Trumps tal på måndagkvällen.
Foto: ALEX BRANDON/AP
Justitieminister William Barr strax före Donald Trumps tal på måndagkvällen.

Därför gjorde han det

Washington Post har med hjälp av källor i Vita huset kartlagt spelet bakom presidentens kritiserade kyrkobild. Tre saker låg bakom hans beslut, enligt tidningen.

Bunkern

På söndagskvällen rapporterade New York Times, CNN och Fox News att Trump förts till Vita husets säkerhetsbunker under en knapp timme. Det skedde när protesterna tilltog utanför på fredagskvällen. Trump var på måndagen rasande över att storyn kommit ut och fått honom att framstå som svag. Flera gånger frågade han sin stab varför någon hade läckt uppgifterna till medierna, uppger två källor för Washington Post.

Telefonsamtalet

Under helgen rapporterades det även om ett telefonsamtal som Trump haft med George Floyds bror Philonise.

– Han gav mig ingen möjlighet att ens prata. Jag försökte, men han bara ignorerade mig och ville inte höra vad jag hade att säga, sa brodern till MSNBC.

Rubrikerna gjorde Trump upprörd. Enligt en av Washington Posts källor sa presidenten att det var ”ett väldigt bra samtal”.

Foto: PATRICK SEMANSKY/AP
Donald Trump framför S:t John-kyrkan i Washington.