Rasar efter tvättbjörnsstölden: ”Kommer dö”

Publicerad 2022-11-22

När Ryssland lämnade Cherson plundrades både gallerier och museum.

Men ett särskilt krigsbyte har fått de ukrainska myndigheterna att rasa.

– Stjäl en tvättbjörn och dö, säger försvarsministeriet i ett uttalande.

När de ryska styrkorna övergav Cherson tidigare i november beslutades att även djuren på djurparken i staden skulle evakueras.

Den ryske affärsmannen Oleg Zubkov, som själv driver ett zoo på den ryskannekterade Krimhalvön, kallades in för att samla ihop dem, och en video som publicerats på hans Youtubekanal visar hur han tar en tvättbjörn i svansen och slänger ner den i en bur.

Videon plockades bort från plattformen, men har fått stor spridning i sociala medier. Bland annat via det ukrainska försvarsministeriet Twitterkonto.

”Stal allt”

”Ockupanterna stal allt från Cherson: målningar från konstgallerier, antikviteter från museer, historiska manuskript från bibliotek. Men deras mest uppskattade byte var en tvättbjörn som de stal från en djurpark”, skriver ministeriet och tillägger:

”Stjäl en tvättbjörn och dö”.

Den stulna tvättbjörnen har blivit viral i Ukraina och målats upp som en hemlig agent som kommer att attackera Ryssland från insidan, enligt Dagbladet.

Volodymyr Zelenskyys rådgivare, Oleksiy Arestovych är en av dem som hakat på trenden och spridit ett fabricerat citat från den ryske filosofen Aleksandr Dugin, även kallad ”Putins hjärna”.

Toaletter och tvättmaskiner försvunna

"Vårt folk har tagit tvättbjörnen. Tvättbjörnen från Cherson zoo spelar en avgörande roll i den heliga geografin, enligt filmen "Guardians of the Galaxy". Den som kontrollerar tvättbjörnen kontrollerar världshistoriens gång”, skriver han.

Tvättbjörnen är inte det enda Ryssland stulit under sin tid i Ukraina, enligt ukrainska myndigheter.

När ryska styrkorna lämnade de norra delarna av Ukraina i april försvann både tvättmaskiner och toaletter. Även spannmål och konst har har pekats ut som hett stöldgods under kriget.