Advokaten om vårdnadstvister: ”Lämnat rättssalen i chock ofta”

Publicerad 2023-01-22

När advokaten Madeleine Skaarnes läste om åttaåriga Tintin som tros ha mördats av sin pappa kände hon sorg.

Först och främst över pojkens öde men även för att det värsta behövde hända innan en debatt om vårdnadstvister på allvar drog igång.

– Jag har gått från rättssalen så många gånger i chock över att rätten ännu en gång tilldömt en pappa umgänge trots rapporter om våld, säger hon.

Madeleine Skaarne sitter i rätten med en klient. De är mitt i en vårdnadstvist.

Precis som många av de klienter Madeleine har haft genom åren bor den här kvinnan på ett skyddat boende med sitt barn.

Barnets pappa misstänks för att ha utsatt både barnet och kvinnan för våld. Hotbilden mot dem bedöms som så hög att de fått lämna allt de har.

Hem, jobb, skola, vänner och familj. Inte ens mobiltelefonen har de fått ta med sig.

Samtidigt som striden om vårdnaden ska upp i rätten pågår en brottsutredning mot mannen gällande våld mot mamman.

Madeleine Skaarne kan knappt tro sina öron när rätten till slut meddelar sitt beslut – pappan tilldelas umgänge med umgängesstöd trots att kvinnan och barnet bor på ett skyddat boende.

– Det låter kanske hemskt att säga men jag blir inte lika förvånad längre. Liknande saker har hänt så många gånger sedan dess att jag tvingats inse att det handlar om ren tur, vilken rättssal målet hamnar i och vilken domare du råkar få, säger Madeleine Skaarnes.

Madeleine Skaarnes, advokat.

Kräver lex Tintin

Några år senare läser hon om det misstänkta mordet på Tintin i Luleå.

En vårdnadstvist om pojken hade pågått i flera år och många utredningar hade gjorts. De visade bland annat hur flera larm gjorts om pappans beteende och att han kunde komma att föra bort pojken, och inte minst den oro och stress åttaåringen själv kände inför att behöva träffa sin pappa.

Åttaårige Tintin hittades död den 8 januari.

Tingsrätten ansåg dock att det bästa för pojken var ett visst umgänge med pappan. Under ett av de tillfällena misstänks pappan ha dödat Tintin.

Pojkens död har väckt starka känslor men även krav på lagändringar.

Tintins familj vill se en lex Tintin – en lagändring som tydligare sätter barnets bästa i fokus.

”Inga fler barn ska behöva dö för att vårt rättsväsende sviker dem”, skriver de.

– Jag blir så ledsen av den här pojkens öde. Det finns en risk att sådant här kan hända när tingsrätten under processen beslutar om umgänge mellan barn och en misstänkt våldsutövande förälder, säger Madeleine Skaarne.

De flesta av hennes klienter bor på skyddade boenden när vårdnadstvisten inleds. Hon företräder både kvinnor och män i den situationen men säger att gruppen kvinnor är i klar majoritet.

”Sätter sig över riskbedömningen”

För att hamna på ett skyddat boende krävs det att socialtjänsten gjort en riskbedömning.

– Det är den jag tycker tillmäts för lite betydelse. Jag har varit med om så många klienter där socialtjänsten redan genomfört en riskbedömning som menar att kvinnan och/eller barnet bör skyddas från den andra föräldern. Att domstolarna så ofta sätter sig över den riskbedömningen är det jag vill ifrågasätta, säger hon.

Flera av fallen Madeleine haft har lett till att pappan beviljats umgänge trots att familjen bor kvar på det skyddade boendet.

Det utsätter inte bara kvinnan för fara då det är omöjligt att kräva av ett barn att inte råka avslöja detaljer om sitt boende för den andre föräldern, det sätter även det skyddade boendet i fara för att exponeras.

– Om jag ska vara krass upplever jag det som att domstolar helst inte vill döma i vårdnadsfrågor, för de är sällan lätta. Det är ofta ord mot ord-situationer och man vill helst att parterna ska komma överens. Och ibland kan det vara befogat när det handlar om enbart missämja mellan parterna. Men inte i de fall där det finns uppgifter om olika former av våld, säger Skaarnes.

”Det är ju deras framtid vi avhandlar”

Domstolarna ska alltid utgå från barnets bästa i sina domslut. De har även två viktiga omständigheter att förhålla sig till.

Den ena är att vid den bedömningen beakta risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp eller riskerar att föras bort.

Det andra är barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna.

Under fredagen lämnades en ny statlig utredning in till regeringen med syfte att barn ska få bättre skydd mot att tvingas umgås med en våldsam förälder. Utredningen visar bland annat att domstolarna i dagsläget lägger för stor vikt vid barnens behov av kontakt med båda sina föräldrar, något som Madeleine Skaarnes håller med om.

– Jag upplever att det oftast är behovet av kontakt med båda föräldrarna som väger tyngre än risken för våld och bortförande. Det känns ofta som att det snarare handlar om förälderns rätt till barnet än vad som faktiskt är det bästa för barnet. Det behövs en kompetenshöjning kring de här frågorna i domstolarna och domare som verkligen vill arbeta med den här typen av mål, säger Skaarnes.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)  berättade i onsdags att flera lagändringar är på gång inom området. Bland annat en som ska göra att barnen blir egna rättighetsbärare – det vill säga att de ska ses som individer med egna rättigheter som har rätt att få komma till tals och bli lyssnad på.

Skaarnes säger att barnen redan idag hörs under utredningarnas gång men att barnet borde få ett eget ombud även i den här typen av processer, för att på ett tryggt sätt kunna göra sin röst hörd. Det är inte alltid de idag vågar uttrycka vilken förälder de föredrar av rädsla för den andre föräldern.

– Och det är ju ändå barnens framtid vi avhandlar i rättssalen. 

I de fall barnet ger uttryck för en rädsla för en förälder och uppger att hen därför vill bo hos den andre föräldern bör barnets åsikt väga tungt, menar hon.

Madeleine Skaarnes har haft fall där barnet verkligen vågat säga vilken förälder den vill bo hos men där rätten ändå dömt till den andra förälderns favör.

– Tänk dig att behöva åka hem med den förälder du precis öppet valt bort och som kanske även utsätter dig för våld.

På söndagen samlades hundratals människor för en ljusmanifestation Luleå. Fackeltåg gick från socialförvaltningen till Luleå tingsrätt. Även i andra kommuner, exempelvis Linköping och Kalix, ordnades fackeltåg till Tintins minne och för barnens rätt.