Varnar för det japanska jätteostronet – skär badare

”Är rakbladsvassa”

Uppdaterad 2022-07-22 | Publicerad 2022-07-19

 Plockning av Stillahavsostron vid Rørestrand i Vestfold under ”Oyster Week”.

Det japanska jätteostronet har flyttat in på Västkusten.

Nu varnar sjukvården för det invasiva och vassa skaldjuret som lurar i grunda vatten.

– Vi har sett att människor skär sig på dem, säger Katharina Wallin, chef för vårdcentraler i Kungshamn och Lysekil.

Turisterna flockas just till Västkustens stränder och det märks inte minst hos sjukvården. Urinvägsinfektioner orsakade av blöta badkläder, fästingbett och fiskekroksskador är några av de somrigare sjukdomsfall som vårdcentralerna i Lysekil och Kungshamn fått in.

De har även en mindre väntad kategori: skaldjursrelaterade skador. De japanska jätteostronen som är vassare än vanliga, platta ostron och blåmusslor.

– Vi har sett att människor skär sig på dem, säger Katharina Wallin, verksamhetschef för Närhälsan i Kungshamn till Aftonbladet.

”Borrar in sig”

Jätteostronen är mellan 8 och 20 centimeter långa och beter sig inte som platta ostron. Istället för att växa på sluttande sandbankar på havsbotten sätter de sig på klippor och stenar på grunda vatten.

– De borrar in sig i stenen. De är rakbladsvassa, säger Katharina Wallin, som själv har stött på jätteostronen.

Hur allvarligt folk har skadat sig på dem kan hon inte svara på. Men Kungsbacka-Posten rapporterar om ett fall där en kille fick sy fem stygn efter att ha trampat på ett ostron.

Ofta håller de till vid strandkanten eller på upp till en halvmeters djup. Enligt en marinbiologer kan den förstöra hela badstränder.

Oyster Week” är ett frivilligt initiativ för att hjälpa till att ta bort de främmande arterna av Stillahavsostron från den norska kusten.

Oron: Hotar andra ostron

Det japanska jätteostronet, även kallat stilla havs-ostron, är en invasiv art som kom till Västkusten för omkring 15 år sedan. Man tror att de kom drivandes hit från Danmark, där de introducerades på 70-talet.

I dag är de bofasta i vissa områden. De senaste åren har man sett en kraftig ökning av blötdjuret, som trivs i varmare vatten.

Förutom att skada turister finns det en oro för att ostronet kan hota inhemska arter, som det platta ostronet. Nu ska forskare kartlägga det.

Jätteostronet går att äta och ska vara bland det mest klimatvänliga man kan äta. En gammal fiskelag som skyddar de skandinaviska ostronen gör det dock förbjudet för privatpersoner att plocka dem.

Det finns ett förslag om att släppa de invasiva ostronen fria, men när det kan bli verklighet är högst oklart.

Sjukvården varnar för det invasiva och vassa skaldjuret som lurar i grunda vatten.