Brittiska källor: ”Han kommer att göra det”

Uppdaterad 2022-02-18 | Publicerad 2022-02-17

USA tror att Ryssland kommer attackera Ukraina under ”falsk flagg” inom några dagar.

Samtidigt har brittiska regeringskällor svängt de senaste dygnet och väntar sig nu att Putin beordrar ett militärt angrepp, uppger The Times.

– Han kommer att göra det och det kommer att bli fasansfullt, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

USA:s president Joe Biden varnade under torsdagen för att det ryska hotet mot Ukraina är ”väldigt stort” och att ”allt tyder på en invasion inom kort”.

USA tror att en attack mot Ukraina skulle kunna komma ”inom de närmaste dagarna” och amerikanska underrättelsekällor varnar för att det ryska tillbakadragandet bara varit ett knep för att missleda västvärlden, rapporterar Washington Post.

Under torsdagen mötte Biden pressen utanför Vita huset. Då uppgav han att USA tror att Ryssland har satt igång en ”falsk flagg-operation”. Med andra ord att Ryssland planerar att iscensätta en attack, skylla på någon annan och för att sedan kunna rättfärdiga ett eget angrepp som ett ”svar”.

– Vi har alla indikationer på att de är beredda att gå in i Ukraina och attackera Ukraina, sa Biden.

Skissade upp potentiell attack

Under torsdagskvällen svensk tid talade USA:s utrikesminister Anthony Blinken i FN:s säkerhetsråd, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Då beskrev han hur USA:s underrättelsetjänst tror att Ryssland potentiellt skulle kunna slå till.

– En plötslig, till synes våldsam händelse iscensatt av Ryssland för att rättfärdiga invasionen skulle starta det, sa Blinken till FN-diplomater under kvällen.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken talade i FN:s säkerhetsråd under torsdagen.

Blinken betonade att USA ”inte vet exakt” hur det skulle gå till men att det kan börja med ”en så kallad terroristbombning” i Ryssland.

– Ett iscensatt drönarangrepp, en falsk eller till och med en riktig attack med kemiska vapen, säger han.

Konflikten skulle då börja med cyberattacker, missiler och bomber över delar av Ukraina och ryska truppers intåg in i Kiev samt andra ”kartlagda mål”.

Även brittiska regeringskällor väntar sig nu en attack, rapporterar The Times.

Så sent som på onsdagen var deras bedömning att Vladimir Putin ännu inte bestämt sig för att beordra ett angrepp eller ej. Men 24 timmar låter det annorlunda.

– Han kommer att göra det och det kommer att bli fasansfullt, säger en källa inom regeringen till The Times.

Ryssland besvikna på ”amerikanska sidan”

Den amerikanska militären har sedan tidigare placerat trupper i Baltikum, Östeuropa och Centraleuropa. Ryssland kräver att styrkorna dras tillbaka, annars kan Ryssland ”tvingas svara”.

Under torsdagen lämnade Ryssland ett brev till den amerikanska ambassadören i Moskva som ett svar på Natos förslag på säkerhetsgarantier tidigare i veckan, rapporterar Tass. I brevet framkommer att Ryssland inte är nöjda och anser att Nato, eller den ”amerikanska sidan” som den beskrivs, har svikit i förhandlingarna.

”I frånvaron av den amerikanska sidans beredskap att komma överens om fasta, bindande garantier för vår säkerhet från USA och dess allierade kommer Ryssland bli tvingade att svara, det inkluderar att implementera militärtekniska åtgärder”, står det i brevet.