Småbarnsfar skjuten till döds i Linköping

Uppdaterad 2021-10-08 | Publicerad 2021-10-06

En småbarnsfar i 35-årsåldern sköts till döds i ett radhusområde natten till i dag – en man i 30-årsåldern har suttit anhållen som skäligen misstänkt.

Lokalpolisområdeschefen säger att man inte haft så många skjutningar i Linköping tidigare.

– De här skjutningarna har påvisat väldigt stor likgiltighet för andra. Jag kan absolut inte säkra att tredje man inte blir skadad men vi gör allt vi kan för att det inte ska ske, säger Tim Johansson.

Polisen utreder i fall den anhållne har kopplingar till gängkriminalitet och tidigare skjutningar i Linköping.

Mannen greps på onsdagsmorgonen i en annan stadsdel än den där småbarnspappan skjutits. Han anhölls senare av åklagare, meddelar polisen på en pressträff på eftermiddagen.

– Vi blev utkallade 01.15 på en misstänkt skottlossning. Det är flera som ringer in. Vi hittar en skadad person som transporteras med ambulans till sjukhus och som sedan bekräftas avliden, säger polisens tillförordnade lokalpolisområdeschef Tim Johansson.

Småbarnsfar känd av polis

Den skjutne mannen hittades i ett radhusområde i området Lambohov. Han är en småbarnsfar i 35-årsåldern, boendes i området.

Mannen var svårt skadad och avled på sjukhuset. Hans anhöriga är underrättade.

– Han är känd av oss sedan tidigare och har blivit dömd för flera grova våldsbrott. Sedan har han varit inaktuell för oss en längre tid. Men på senare har han inte varit okänd för oss längre, säger Tim Johansson.

Det blev ett stort polispådrag. En väg spärrades av och kriminaltekniker har undersökt den misstänkta brottsplatsen.

Även parkeringsplatser som tillhör radhuslängorna genomsöktes av poliser med hund.

Polisen vill inte kommentera eventuella motiv eller gängkopplingar.

– Det får utredningen visa. Men vi jobbar så klart brett och enligt vissa hypoteser. Vi har ett ansträngt läge här i Linköping där vi haft många skjutningar.

Har dådet någon koppling till skjutningen i Skäggetorp?

– Det är en hypotes. Vi kan inte bekräfta den men det är klart att vi kollar på andra våldsbrott som skett tidigare.

Åklagare: ”låg misstanke”

Åklagarmyndigheten vill inte uttala sig i ärendet innan man beslutat om att häkta den anhållne mannen.

”Vid 12-tiden i dag onsdag anhölls en man, född 1988, som skäligen misstänkt – den lägre misstankegraden – för mordet. Senast lördag klockan 12 ska åklagaren besluta om den anhållne mannen ska begäras häktad eller inte”, skriver man i ett pressmeddelande.

Fler skjutningar än tidigare

Flera personer har skjutits i Linköping den senaste tiden. I mitten av september sköts bland annat en man i Ryd centrum, i augusti sköts en gängmedlem till döds inne på en restaurang i Skäggetorp – veckor innan dödades och skadades två pojkar.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att man har gått så långt. Jag vill inte att det här ska hända, sade lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström efter skjutningen i Skäggetorp.

Då sköts mannen, som hade kopplingar till ett kriminellt nätverk, mitt på dagen inne i ett centrum fullt av besökare.

– De här skjutningarna har påvisat väldigt stor likgiltighet för andra. Jag kan absolut inte säkra att tredje man inte blir skadad men vi gör allt vi kan för att det inte ska ske, säger Tim Johansson.

Polisen arbetar bland annat långsiktigt med trygghetsskapande åtgärder tillsammans med socialtjänsten och kommunen.

– Så här många skjutningar har vi inte haft tidigare. Lokalt är det väldigt nytt. Den här kategorin av brott som är oförsvarligt och är inget som hör hemma i ett samhälle där människor tar andra människors liv.

Släpps på fri fot – men misstanke kvarstår

På fredagen meddelade åklagare och polis att den misstänkte mannen släpps på fri fot.

Misstankarna mot honom kvarstår dock.

Den misstänkta brottsplatsen i Linköping är avspärrad efter mordet.