Drönaren uppges vara hemmabygge: ”Pinsamt”

Publicerad 2022-08-21

Drönaren som slog ner i ryska flottans högkvarter på Krim uppges ha varit ett hemmabygge.

Enligt flera bedömare kan själva farkosten köpas av vem som helst på internet.

– Enormt pinsamt för ryssarna, säger den danska militäranalytikern Anders Puck Nielsen.

Ryssland ockuperade Krim redan 2014. Fram till nyligen har halvön varit förskonad från kriget, men de senaste veckorna har flera attacker ägt rum där.

Mest uppmärksammad var bombningen av en militär flygbas den 9 augusti, men bara de senaste dagarna har flera andra explosioner inträffat i bland annat ammunitionslager.

Enligt New York Times har operationerna utförts av en ukrainsk elitstyrka som rör sig långt bakom fiendens linjer.

Guvernören ändrade sig

På lördagsförmiddagen skedde en ny attack på Krim. En drönare exploderade på taket till Svartahavsflottans högkvarter i Sevastopol och skickade svart rök mot skyn.

Stadens guvernör Mikhail Razvozjayev uppger på Telegram att inga personer skadades. Han skrev först att drönaren inte kunde skjutas ner, men ändrade sig sedan:

”Rättelse: Drönaren träffades rakt ovanför flottans högkvarter. Den föll ner på taket och började brinna. Attacken misslyckades. Bra jobbat, grabbar”.

Det är oklart vem som ligger bakom angreppet, men enligt flera analytiker genomfördes det med en kommersiell drönare som någon spänt fast sprängämnen på. Samma metod användes så sent som 31 juli då sex personer skadades i en attack mot samma byggnad.

Rysk militär utanför huvudkvarteret i Sevastopol.

Expert: Pinsamt för ryssarna

Danska Jyllands-Posten uppger att drönare av samma typ kan köpas på den kinesiska sajten Alibaba för under 100 000 kronor.

Att luftvärnet inte klarade av att skjuta ner en så osofistikerad farkost kan riva upp öppna sår i den ryska stoltheten, säger Anders Puck Nielsen vid danska försvarshögskolan till tidningen:

– Alltså, det är ju enormt pinsamt för ryssarna. Den här drönaren kräver inte mycket ingenjörskonst, för att uttrycka det milt. Och det inträffar mitt på dagen då alla kan se det med blotta ögat.

Omgående efter attacken fick guvernör Razvozhaev kritik av invånare i Sevastopol, skriver The Guardian.

”Var luftvärnet på lunch?”, skrev någon.

En annan krävde att staden ska spärras av:

”Vi slogs hårdare mot coronaviruset! Då var den checkpoints överallt, nu kan vem som helst ta sig in!

Zelenskyj: ”På väg tillbaka”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj antydde i sitt kvällstal på lördagen att fler attacker är att vänta på Krimhalvön nästa vecka.

– I år är ett speciellt år. I år kan man bokstavligen känna i luften på Krim att ockupationen är tillfällig och Ukraina är på väg tillbaka, sa han.

Svartshavsflottan led tidigt i kriget en kännbart nederlag när dess flaggskepp, robotkryssaren Moskva, sänktes av ukrainska robotar.

I fredags meddelade Kreml att flottans chef Igor Osipov sparkas.

Explosioner på Krimhalvön den 16 augusti.