Regeringen föreslår inskränkning av grundlagen

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2021-10-28

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) föreslår inskränkning av föreningsfriheten för att komma åt terroristorganisationer. Arkivbild.

Regeringen föreslår att grundlagen ändras så att det blir möjligt att förbjuda deltagande i terroristorganisationer.

Hittills har föreningsfriheten i regeringsformen satt hinder för det.

– Vi lägger en proposition i dag som ger utrymme i grundlagen för att kunna kriminalisera all befattning med en terroristorganisation. Det är för att vi senare ska kunna besluta om ett särskilt deltagandebrott, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

En liknande lagstiftning finns i dag redan i Norge.

Lagrådet sa ifrån

Regeringen gjorde ett försök förra mandatperioden med detta, men Lagrådet konstaterade, till skillnad från regeringens utredare, att ett deltagandebrott skulle strida mot föreningsfriheten. Därför måste nu grundlagen först ändras.

Tidigare har så kallade terrorresor förbjudits, liksom finansiering av terroristorganisationer. Även samröre på olika sätt med terroristorganisationer förbjöds.

Men det räcker inte, eftersom samröre är begränsat till vissa handlingar, framhåller Morgan Johansson.

– För att kunna ta hela steget, att kriminalisera all befattning med en terroristorganisation, då måste vi ändra i grundlagen, och det är det vi gör nu, säger han.

Mer heltäckande

Ett deltagandebrott blir mer heltäckande och innebär att man inte som i dag måste kunna knytas till en viss terrorhandling. Terroristhandlingar i sig är i dag redan förbjudna.

– Nu blir det mer heltäckande om de över huvud taget involverar sig i en organisation, säger Johansson.

Regeringens förslag nu innebär att själva grundlagen ska ändras, vilket kräver två beslut i riksdagen med mellanliggande val. Därefter kommer själva strafflagstiftningen med det nya deltagarbrottet, som för närvarande utreds.

Det finns ett EU-rambeslut som definierar terrorism. Sedan blir det upp till domstolar att bedöma vilka organisationer som ska omfattas utifrån de listor som både EU och FN har.

Oro för missbruk

Vissa remissinstanser, bland annat människorättsgruppen Amnesty, har uttryckt farhågor för att inskränkningar av föreningsfriheten kan missbrukas.

– Ja, man ska alltid vara försiktig när vi ändrar i grundlag och man ska också se till att man har så bred majoritet som möjligt bakom det, och det har vi nu, säger Morgan Johansson.

Vänsterpartiet var det enda parti som reserverat sig mot förslaget när det utreddes. Moderaterna och Kristdemokraterna ville gå ännu längre och även fånga in deltagande i kriminella organisationer.

På senare tid har Moderaterna även börjat klassa gängkriminaliteten som terrorism. Det skulle dock inte fångas in av den nya lagstiftningen.

– Då går man ifrån den vedertagna internationella definition som finns av terrorism. Jag tycker att det är ganska viktigt att man håller ordning på de här begreppen, säger Morgan Johansson.

Det nya förbudet mot deltagande i sammanslutningar som ägnar sig åt eller understöder terrorism föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln