Sverige redo att evakuera – men uppges inte få ut tolkarna

Uppdaterad 2021-08-20 | Publicerad 2021-08-19

Sverige står redo att evakuera tolkar och lokala ambassadanställda redan i helgen.

Men det ser ut att bli svårt.

Enligt uppgifter till Expressen har EU nyligen informerats om att talibanerna bara låter utländska medborgare lämna landet.

Inom kort kommer lokalanställda på svenska ambassaden och deras familjer att evakueras från Kabul. Det beskedet gav utrikesminister Ann Linde (S) för bara några timmar sedan.

Försmarsmaktens Hercuelsplan flögs ner i måndags. Det står nu i ett land den afghanska närregionen, redo att ta emot personer som samarbetat med svenska myndigheter i Afghanistan.

En hemlig grupp med tjänstemän från olika svenska myndigheter har flugits ner för att klara av det komplicerade uppdraget.

Sverige har planerat för att flyget ska kunna landa på Arlanda i helgen.

Men det ser ut att bli svårt.

I går ska Tyskland och Frankrike ha informerat de övriga EU-länderna om att talibanerna bara låter utländska medborgare som arbetat för USA lämna landet, enligt Expressens uppgifter.

Uppgift: Kan bli omöjligt att få hem svenskar

Nu fruktar svenska myndigheter att lokala tolkar, lokalanställda på ambassaden och deras familjer kommer få svårt att lämna landet, enligt uppgifter till tidningen.

I praktiken tros det också innebära att det blir omöjligt för Sverige att få ut många av de personer som finns på UD:s svensklista. Det rör sig till exempel om afghaner med svenskt uppehållstillstånd och afghaner med svenskt medborgarskap.

I Afghanistan finns runt 300 svenska medborgare som skrivit upp sig på UD:s svensklista. De kommer att kunna få hjälp när det finns platser att erbjuda, sa Ann Linde (S) tidigare i dag.

Kabuls flygplats är just nu den enda vägen ut ur landet. Men vägen dit kontrolleras i nuläget av talibanerna, som satt upp vägspärrar.