Sverige inför inga nya restriktioner – ingen prognos för lättnader

Publicerad 2021-08-12

Regeringen skärper inte restriktionerna trots att smittspridningen ökar.

Samtidigt föreslås förlängda coronalagar för att snabbt kunna ångra sig.

– Regeringen är mån om att Sverige ska ha en god beredskap vid ett försämrat läge eller nya utbrott, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

Sverige ser en ny ökning av smittspridning i landet. Och Folkhälsomyndigheten höjer ett varningens finger om att det kan komma att bli värre.

Regeringen har dock beslutat om att inte införa några hårdare restriktioner.

I stället uppmanas invånarna att bland annat hålla avstånd, arbeta hemifrån, testa sig efter utlandsresa och följa de nuvarande råder och rekommendationerna.

– Det gäller även dig som är vaccinerad. Du har ett ökat skydd men ska inte bidra till ökad smittspridning, säger statsminister Stefan Löfven, på en pressträff på torsdagen.

”Regeringen är mån om att Sverige ska ha en god beredskap vid ett försämrat läge eller nya utbrott”, säger  Stefan Löfven på en pressträff.

Oklart när restriktioner slopas

Samtidigt finns ingen prognos när nuvarande restriktioner kan komma att lättas.

– Vi vill kunna fortsätta avveckla restriktionerna så fort som möjligt. Samtidigt kan vi inte bortse från FoHM:s slutsatser om risken för nya utbrott, säger socialminister Lena Hallengren på pressträffen.

Regeringen vill nu förlänga covid 19-lagen och lagen för åtgärder på serveringsställen till den 31 januari 2022. Det innebär att regeringen fortsättningsvis har möjlighet att snabbt kunna återinföra restriktioner, kring exempelvis krogarnas öppettider och serveringsmöjligheter eller begränsa antalet deltagare och besökare.

– Regeringen är mån om att Sverige ska ha en god beredskap vid ett försämrat läge eller nya utbrott, säger Stefan Löfven.

Det finns ingen prognos om när de nuvarande restriktionerna ska lättas.

”Boka tid för vaccination”

Förslaget om förlängda coronalagar välkomnas av Folkhälsomyndigheten.

– Vi har sett att läget snabbt kan förändras, som leder till att aggressivare varianter tar över, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson, på pressträffen.

Samtidigt uppmanas befolkningen vaccinera sig.

– Det finns fortfarande hundratusentals människor även i de högre åldrarna som inte vaccinerat sig. Det är bekymmersamt, säger Johan Carlsson.

Även statsministern betonar vikten av att så många som möjligt vaccinerar sig omgående.

– Boka tid för vaccination så snabbt som möjligt, säger Stefan Löfven.