Sista minuten-försöket: Skickar Scholz till Putin

Experten: ”Ser extremt mörkt ut”

Publicerad 2022-02-14

Västvärlden varnar för en rysk invasion av Ukraina i veckan.

Nu åker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till Kiev och sedan Moskva i ett sista försök att lösa konflikten.

– Vi bedömer situationen som mycket kritisk och mycket farlig, uppger en tysk regeringskälla för nyhetsbyrån AFP.

Läget mellan Ryssland och Ukraina förvärras. Under de senaste dagarna har Ryssland flyttat militära förband närmare den ukrainska gränsen och CIA varnar för att ett angrepp mot Ukraina kan inledas på onsdag.

Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden har tidigare försökt föra samtal med Ryssland, men inget möte har hittills lett till en diplomatisk lösning.

Nu åker Tysklans förbundskansler Olaf Scholz till Ukraina i ett sista försök att lösa konflikten i veckan, bara två dagar innan den väntade invasionen. I morgon ska han åka vidare till Moskva.

Scholz har varit tydlig i sitt stöd för Ukraina. På söndagskvällen sa han att tuffare sanktioner mot Ryssland kan väntas om det ukrainska oberoendet hotas.

– Vi bedömer situationen som mycket kritisk och mycket farlig, uppger en tysk regeringskälla för nyhetsbyrån AFP.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz åker till Ukraina och senare till Kiev för att försöka lösa konflikten.

”Bara Putin kan fatta ett beslut”

Scholz har också varnat Ryssland för att ”inte underskatta vår enighet och beslutsamhet”. Men Tysklands täta band till Moskva och beroende av rysk gas har varit ett orosmoln, både för de västvänliga ledarna i Kiev och för den amerikanske presidenten Joe Biden.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde uttrycker oro för det under måndagsmorgonen.

– Det finns ett osunt beroende av rysk gas i Europa. Vi får se hur paketet med sanktioner ser ut i slutändan, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

Hon understryker också att en lösning till konflikten nu ligger i den ryska presidenten Vladimir Putins händer.

– I slutändan är det bara Putin som fattar ett beslut. Förutsättningarna om han väljer att göra militära angrepp finns ju där nu, säger Ann Linde i Nyhetsmorgon i TV4.

Rysslands president Vladimir Putin under en presskonferens med den franska presidenten Emmanuel Macron 7 februari.

”Osannolikt med diplomatisk lösning”

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan, säger att situationen ser mycket allvarlig ut – trots det tyska mötet som väntas under dagen.

– Jag tror att det är osannolikt med en diplomatisk lösning. Självklart måste man hålla den dörren öppen och verka för den, men det finns ingenting mot de högnivåmöten vi haft sedan november som påverkat den ryska uppbyggnaden, säger han till Aftonbladet.

Han säger också att det är svårt att spekulera i vad som kan hända i veckan, och vad Scholzs möte med Putin kan leda till.

– Vad jag vet har vi inga fler högnivåbesök efter det. Jag vet inte vad som kan hända och jag hoppas på det bästa, men av allt att döma så ser det extremt mörkt ut, säger han.

Ukraina begär möte med Ryssland

Tidigt på måndagsmorgonen har Ukraina begärt ett möte med Ryssland och andra medlemmar i OSSE om den ökande spänningen vid gränsen, rapporterar BBC.

Utrikesminister Dmytro Kuleba säger att Ryssland ignorerat formella förfrågningar om de ryska trupperna vid gränsen. Han säger också att nästa steg är att begära ett möte inom de närmaste 48 timmarna för transparens kring Rysslands planer.

Kuleba säger att Ukraina på fredagen begärt svar från Ryssland om deras avsikter enligt Wiendokumentet, en överenskommelse om säkerhetsfrågor som antagits av OSSE:s medlemmar, inklusive Ryssland, skriver TT.