Ukraina beordrar sina militärer i Mariupol att ge upp

Publicerad 2022-05-20

Ukraina ger upp Mariupol.

Enligt Sky News har de sista trupperna i staden ombetts att sluta försvara hamnstaden.

”Rädda soldaternas liv” är det nya uppdraget för Azovregementet.

Efter veckor av dramatiska strider om hamnstaden Mariupol har nu den ukrainska ledningen beordrat de sista soldaterna att ge upp.

Enligt Sky News har de sista trupperna som försvarar staden från stålverket fått order om att sluta att försvara staden.

Ryska soldater utanför stålverket Azovstal i Mariupol.

”Rädda soldaternas liv” är det nya beskedet som Azovregementet har fått från sina överordnade, rapporterar Reuters. Befälhavaren Denys Prokopenko säger i ett inspelat videotal på Telegram att arbetet med att föra ut de döda kropparna pågår.

– Jag hoppas att släktingar och Ukraina inom en snar framtid kommer att kunna begrava sina soldater med heder, säger han enligt nyhetsbyrån.

Bussar väntar på att transportera ukrainska soldater från stålverket. Bild från torsdagen.

Den belägrade hamnstaden har under en längre tid varit en av den ryska presidenten Vladimir Putins stora målsättningar med kriget. Innan kriget hade Mariupol 400 000 invånare, en siffra som efter veckor av strid har sjunkit till mindre än 100 000 människor.

PLUS: Begravdes levande – lyckades kravla sig upp

De människor som är kvar i staden kämpar sedan en tid tillbaka med brist på vatten, mat och elektricitet.

Humanitärt stöd har inte kunnat nå den belägrade staden samtidigt. Dessutom har det varit svårt att evakuera civila från staden.

Följ ämnen i artikeln