Efter stormen – tog flera timmar att skotta fram husvagnen

Uppdaterad 2022-01-23 | Publicerad 2022-01-22

Familjen Björk hade räknat med en härlig helg i slalombacken – i stället fick de skotta snö i mängder.

– Skotrarna var helt borta. De låg en meter under snön, säger Irené Björk.

En vägg med snö mötte Irené Björk, Janne Björk och barnbarnet Titus när de skulle åka upp till husvagnen i Riksgränsen. Planen var att öva slalomåkning med Titus – men i stället blev helgen till ett intensivt skottpass.

– Det tog tre timmar att skotta oss fram till dörren. Vårt barnbarn tyckte inte att det var så kul. Han ville bara in, säger Irené Björk.

Hon och hennes man bor vanligtvis i Kiruna. I 30 års tid har de haft sin husvagn på en camping i Riksgränsen. Dit brukar de åka när det är helg eller när de är lediga.

– Vi älskar det här livet. Här kan man åka skidor ända fram till midsommar, säger hon.

Två meter snövall

Under förra veckan hade det varit storm, vilket lett till att stora delar av campingen täckts med snö. Det är dock inget ovanligt.

– Det här händer varje säsong. Men nu var det extra tidigt. Jag tror aldrig att det har varit så mycket snö så här tidigt på året.

De uppskattar att vallarna med snö är två meter höga. Under lördagen har de skottat fram sina snöskotrar och sin snökälke. Dessa var helt snötäckta när de kom fram under fredagen.

– Vi har hållit på och skottat fram skotrarna hela dagen, säger hon.

Familjen Björk fick skotta i flera timmar för att komma in i husvagnen.

Ibland kan det dock vara lite knepigt att ta sig till Riksgränsen. När ovädret i framme kan E10, som är enda vägen dit, vara helt översnöad. Då får man vänta på att snöplogarna skottar fram vägen igen.

Många andra campare har redan åkt hem då en ny storm väntas i natt. Familjen Björk känner dock ingen oro över det.

– Vi kommer alltid hem på något sätt. Tåget går förbi här också, så i värsta fall får man hoppa på det, säger Irené Björk.