Ska poliskåren vara kvar i Floyds dödsstad?

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2021-09-17

Förbipasserande hedrar George Floyd, som dog i ett våldsamt polisingripande i fjol, i dennes hemstad Minneapolis i USA. Där pågår nu en omröstning om huruvida poliskåren ska finnas kvar i sin nuvarande form.

Ska USA-staden Minneapolis, den plats där George Floyd dödades i ett brutalt polisingripande, ha kvar sin poliskår?

Invånarna röstar nu om huruvida kåren ska ersättas av en allmän säkerhetsmyndighet.

In i det sista var det oklart om förtidsröstandet skulle kunna inledas som planerat på fredagen. Detta eftersom formuleringarna på valsedeln överklagats till Minnesotas högsta domstol. De klagande ansåg att skrivningen inte tillräckligt tydligt beskrev effekterna av att ersätta Minneapolis poliskår med en säkerhetsmyndighet som ”kan inkludera poliser om nödvändigt”.

Men chefsdomare Lorie Gildea gav grönt ljus för valsedelsspråket, rapporterar public servicekanalen NPR. Förtidsröstandet, som avslutas på valdagen den 2 november, inleds därmed.

Initiativet till folkomröstningen har sina rötter i den landsomfattande proteströrelse som drog i gång förra sommaren, efter att en video som visade det dödliga ingripandet mot George Floyd spridits över världen.

Filmen väckte fördömanden och ledde till landsomfattande protester mot ordningsmaktens övervåld mot minoriteter. På vissa platser krävde aktivister att hela polissystemet läggs ned, med hänvisning till underliggande rasism. På andra platser ställdes krav på lägre polisbudgetar och minskade polismandat.