Biskopen i Visby får sparken: ”Känner stor sorg”

Uppdaterad 2024-02-22 | Publicerad 2022-02-01

Biskopen i Visby stift avsätts.

Det historiska beslutet innebär att Thomas Petersson inte längre får tjänstgöra som biskop, präst eller diakon inom Svenska kyrkan.

– Han känner stor sorg över allt som har hänt, säger Linda May Dahlström, pressekreterare hos biskopen.

Thomas Petersson, biskop i Visby stift, förlorar sin befattning, uppger Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar.

Anledningen är att biskopen under flera års tid haft en utomäktenskaplig relation med en anställd i stiftet.

Aftonbladet har sökt Thomas Petersson. Linda May Dahlström, som är pressekreterare och kommunikatör i Visby stift säger att Petersson inte vill lämna några ytterligare kommentarer.

– Han känner stor sorg över allt det som har hänt men i övrigt har han inte mer att säga. Han avböjer all kontakt med media i nuläget, säger biskopens pressekreterare Linda May Dahlström.

Thomas Petersson

”Historiskt beslut”

I ett pressmeddelande skriver de att Petersson med omedelbar verkan inte längre har behörighet att tjänstgöra som biskop, präst eller diakon i Svenska kyrkan.

Visby domkyrka, i Visby stift.

– Ett unikt och historiskt beslut. Det är första gången sedan relationsändringen mellan Svenska kyrkan och staten år 2000 som en biskop förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, säger ansvarsnämndens ordförande Robert Schött i en kommentar till beslutet.

”Trauma för ett stift”

Ärkebiskop Antje Jackelen har tagit del av ansvarsnämndens beslut.

– Det är naturligtvis med sorg att ett stift förlorar sin biskop och att biskopsmötet förlorar en kollega säger Antje Jackelen till Aftonbladet.

Hon berättar att det är en väldigt ovanlig händelse.

– Det är som ett trauma för ett stift att plötsligt bli av med sin biskop, säger Antje Jackelen och fortsätter:

– Det är inte kriminellt att ha en relation och en relation utanför äktenskapet. När det gäller personer i vigningstjänsten har de lovat att sträva efter att lära, tro och liv och att just värna det förtroendet, säger Antje Jackelen.

– En sådan här händelse är självklart smärtsam för alla inblandade och för hela kyrkan, sa ärkebiskop Antje Jackelen vid pressträffen.

Ansvarsnämndens beslut får inte överklagas.

Följ ämnen i artikeln