Statsministern och Natochefen håller pressträff

Uppdaterad 2022-06-14 | Publicerad 2022-06-13

HARPSUND/STOCKHOLM. Statsminister Magdalena Andersson tog på måndagen emot Jens Stoltenberg på Harpsund.

Nato-chefen presenterade två nycklar för att lösa förhandlingarna med Turkiet – och sa att Sveriges säkerhetsläge är bättre nu än innan regeringen lämnade in Sveriges ansökan.

– Om Sverige attackeras är det otänkbart att Nato-medlemmarna inte reagerar., säger han.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg anlände till Harpsund i Sörmland på måndagseftermiddagen efter att ha flugit från Åbo där han i går mötte den finländske presidenten.

Statsminister Magdalena Andersson tog emot på trappan till sommarresidenset och sedan följde ett första möte mellan Stoltenberg och den centrala statsledningen i form av statsministern, utrikesministern och försvarsministern.

Därefter följde en dragning av Jens Stoltenberg inför hela den svenska regeringen som var på plats.

Senare på eftermiddagen följde en traditionsenlig roddtur i en av Harpsunds ekor – samt en gemensam presskonferens med Jens Stoltenberg och Magdalena Andersson där Stoltenberg lyfte fram Turkiets två krav för att släppa in Sverige i försvarsalliansen.

– Jag är glad att Sverige redan börjat ändra sin antiterrorlagstiftning och att Sverige ser till så att lagstiftningen för vapenexport reflekterar deras framtida status som Nato-medlem som kommer innebära nya åtaganden till allierade, säger han.

Statsministern förklarade därefter att man arbetar hårt med båda punkterna.

– Vi tar Turkiets oro väldigt seriöst, inte minst när det kommer till att bekämpa terrorism. Vi har ändrat våra lagar under de senaste åren och har en starkt antiterrorlagstiftning. Det finns ingen tvekan om Sveriges starka åsikt om terrorism.

”Otänkbart att Nato inte reagerar om Sverige attackeras”

Stoltenberg kunde inte ge något besked om när Sverige och Finland kan vara fullvärdiga medlemmar, men säger att man har försvarsalliansens stöd under processen.

– När en eller flera länder är involverade finns det inga möjligheter att säga exakt när de här länderna ska kunna komma överens. Men låt mig också addera att det är därför det är så viktigt att Nato-allierade under tiden har kommit överens om att öka, och erbjuda, substantiella säkerhetsförsäkringar till Sverige.

Han menade att Sverige säkerhet, förbättrats sedan regeringen lämnade in Nato-ansökan.

– Nato-länder har sagt att de ger försvarsgarantier till Sverige, om Sverige attackeras är det otänkbart att Nato-medlemmarna inte reagerar. Från ett säkerhetsperspektiv är det bättre för Sverige, säger han.