Forskaren: Tjejer på SiS-hem behandlas inte

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:

Maria Andersson Vogel är doktor i socialt arbete och forskar kring flickor på SiS-hem. Hon är kritisk till att flickor med enbart psykiatrisk problematik är på SiS-hem, statliga ungdomshem.

– Där finns inte den typen av kompetens, säger hon.

1 av 2 | Foto: Anna Tärnhuvud

LÄS OCKSÅ

Jasmine, 13, tvångsvårdades på SiS-hem – tog sitt liv

Maria Andersson Vogel säger att de flesta intagna tjejer med psykisk ohälsa inte mår bättre av SiS-vård - några mår till och med sämre.

– Behandlingsassistenterna som ju utgör den absolut största andelen anställda har sällan utbildning på det här området.

I sin doktorsavhandling följde Maria Andersson Vogel över hundra tonåringar inskrivna på SiS.

Ett år efter utskrivning mådde några av dem med omfattande psykisk ohälsa till och med sämre än innan de skrevs in på SiS. För varannan  var situationen

”Otydliga vårdkrav”

Hennes bild är att SiS-placerade tjejer ofta känner sig övervakade av personalen och är obenägna att berätta hur de mår.

– De tänker att vad jag än säger så kommer det med i journalen och kommer att nå socialsekreteraren och kan det ligga mig i fatet för att komma härifrån? För det är ju det grundläggande man vill.

Ofta vet tjejerna inte ens riktigt varför de är placerade på SiS-hem.

– Det är ganska otydligt för de här tjejerna vad det egentligen är som ska rättas till. Man pratar väldigt mycket om att “när jag sköter mig får jag komma härifrån”. Men vad det där “sköta sig” egentligen är vet de inte riktigt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN