Nederländske reportern kämpar för sitt liv

Publicerad 2021-07-07

Peter R de Vries vid en tv-inspelning 2008.

På tisdagskvällen blev den kända kriminalreportern Peter R. de Vries skjuten på öppen gata i Amsterdam.

Nu kämpar han för sitt liv.

–Han är en nationalhjälte för oss alla, säger  Amsterdams borgmästare Femke Halsema på en pressträff.

Vid 19.30 på tisdagskvällen blev den kända kriminalreportern Peter R. de Vries skjuten på en öppen och befolkad gata i Amsterdam.

Han sköts bara några minuter efter att han medverkat i tv-programmet RTL Boulevard, där han pratat om ett mord som skedde 2019.

De Vries ska ha blivit skjuten i huvudet och hans hälsoläge beskrevs som kritiskt när han fördes till sjukhus.

På en pressträff på tisdagskvällen meddelade  Amsterdams borgmästare Femke Halsema att de Vries kämpar för sitt liv, enligt Nos.

Blivit mordhotad flera gånger

Polisen har gripit två personer misstänkta för inblandning i skjutningen samt en tredje person som misstänks vara den som skjutit de Vries.

Två av de misstänkta personerna greps i en bil på en motorväg i närheten av Leidschendam i Nederländerna. Den tredje personen greps i Amsterdam.

De Vries är bland annat känd för sin undersökande journalistik där han granskat och följt flera högprofilerade brottsfall. Han har även haft ett eget tv-program samt startat ett politiskt parti som han senare lade ner.

Genom åren har han blivit mordhotad ett flertal gånger av kriminella i Nederländerna.

Enligt Femke Halsema har de Vries arbete spelat en mycket stor och viktig roll för landet.

– Han står upp för människor i nöd, för föräldrar till mördade barn, för de människor som blivit felaktigt dömda. Han hjälper och granskar våra utredande myndigheter och håller rättsstaten på rätt spår, säger hon på tisdagskvällens presskonferens.