AUF-ledaren Astrid Hoem överlevde Utøya

Uppdaterad 2021-07-22 | Publicerad 2021-07-21

Astrid Hoem var 16 år när hon låg i en klippskreva på Utøya och gömde sig från terroristen Anders Behring Breivik.

Idag är hon 26 och ledare för det norska arbetarpartiets ungdomsförbund.

– Det är märkligt att tänka på att det har gått tio år, men det väldigt viktigt att kämpa för att det aldrig händer igen.

Från klippskrevan där Astrid låg gömd skickade hon sms till sin mamma. Klockan 18.58 den 22 juli 2011 skrev hon ”Jag är så rädd det ligger många döda runt mig, säkert tio”. Sex minuter senare ”Mamma jag är så rädd för att dö” följt av ”Om jag skulle dö, berätta för alla att jag älskar dom”. Idag, tio år senare, är rädslan för att dö fortfarande det hon minns starkast.

– Jag minns väldigt tydligt hur det känns att vara livrädd.

Hon fortsätter:

– Det gör något med en, att uppleva ett högerextremt terrorangrepp. Att någon har försökt döda mig på grund av meningsskiljaktigheter. Det kommer vara med mig hela livet.

Astrid Hoem tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven och Jonas Gahr Støre, partiledare för Arbeiderpartiet under minnesceremonin.

”Har aldrig sett det som ett val”

Astrid Hoem var fjorton år när hon gick med i norska Arbetarpartiets ungdomsförbund, AUF. Och trots att hon två senare behövde uppleva den värsta terror en människa kan vara med om så var det aldrig ett alternativ att lämna förbundet.

– På kvällen 22 juli så tänkte jag att det inte var möjligt för AUF att klara det här. Det var så många av oss som blivit dödade. Det var så många som var traumatiserade.

– Men på morgonen 23 juli så sa Eskil Pedersen (dåvarande AUF-ledare, reds anm) att vi skulle tillbaka till Utøya. Och jag vet inte om det kändes rätt att åka tillbaka. Men det som kändes rätt var att AUF skulle fortsätta och efter det har jag aldrig sett det som ett val. Jag var tvungen att fortsätta.

Astrid Hoem var 16 år när hon låg i en klippskreva på Utøya och gömde sig från terroristen.

Och arbetet mot högerextremismen har fortsatt. Idag är Astrid Hoem ledare för AUF som just nu jobbar för att få igenom en ny 22:a juli kommission som ska förebygga högerextremismen i samhället.

– Den viktigaste beredskapen är den som görs innan terrorn sker. Vi är tydliga med att vi inte låter oss hotas till tystnad.

Utøyas betydelse

År 1950 fick AUF Utøya i gåva av Oslo och Akershus fackliga samorganisation. Sedan dess har det varje år hållits sommarläger för engagerade ungdomar från förbundet. Astrid Hoem beskriver det som en plats där man tillåts drömma. 

– Det är en plats man kan komma till och drömma så stort man vill utan att någon säger till dig att något inte är möjligt.

På Utøya ryms såväl allvar som lustfylldhet. Det är en plats till vilken nya generationer ungdomar ständigt kommer med nytt engagemang och driv.

– Det är därifrån jag har mina svåraste men också vackraste minnen.

SMS som offren skickade till anhöriga under terrorattentatet.

Tio års saknad

Astrid Hoem var bara sexton år när hon förlorade 69 förbundsvänner. Dagen för tio år sedan kommer hon aldrig glömma.

– Vi miste ju vännerna när de var 14, 16 eller 18 år. Nu skulle vi ha känt dem när de var 24, 26 eller 28. Men den möjligheten har tagits ifrån oss för alltid.

Aftonbladets Marcus Ericsson och Erica Fält på plats på Utøya.

DAILY Berättelsen inifrån Utøya

Aftonbladet Daily med Ali Esbati (V), ende svensk på ön under massakern.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS