Aron Andersons sommar bränner aldrig riktigt till

Av: Johanna Bäckström Lerneby

Publicerad:
Uppdaterad:
Aron Anderson.
Foto: SVERIGES RADIO
Aron Anderson.

Jag har hört Aron Anderson föreläsa en gång. Det var en fantastiskt föreläsning, där vi i publiken ena sekunden satt med gråten i halsen för att nästa sekund brista ut i gapskratt. Jag känner folk som har jobbat med honom också och säger att Aron är en av de mest inspirerande personerna de vet. Jag hade alltså rätt höga förväntningar på Aron Andersons sommarprat.

Därför kanske jag är extra kritisk. För det är bra berättat, Aron har en behaglig röst och dessutom har  han någonting att säga. Han var med om något av det värsta man kan vara med om som sjuåring när han fick cancer, han har prövats hårt i livet och redan som barn tvingades han lära sig förmågor för att hantera svårigheter och negativa tankar. Helt enkelt för att orka ta sig igenom cancerbehandlingar och smärta. Aron pratar om det i sitt sommarprat. Eller gör han?

Det Aron berättar är en och en halv timmes beskrivning av hur han har lyckats med än det ena, än det andra, tuffa målet. Att det bara är att tänka positivt och bestämma sig så går allt. Han berättar om hans egna strategier och hur han har uppfunnit en egen formel som hjälper honom när det är svårt.

Allt det där är gott nog. Men det bränner inte riktigt till. För vi får inte veta när det är som jobbigast, mörkast, när han tvivlar. Där, i de sprickorna, blir en människas berättelse alltid mest intressant. Jo, han nämner att han också misslyckas, att han är deppig och så vidare, men att berätta det i en mening är inte lika med att verkligen låta oss förstå på djupet.

Aron är äventyrare. Det är viktigt att uppnå mål, att aldrig ge upp. Och Aron ger aldrig upp och han lyckas alltid med det han företar sig (verkar det som).

Men när jag lyssnar tänker jag hela tiden: Om det nu är så jobbigt att simma över Ålands hav, varför hoppar du inte bara upp i följebåten och åker hem till hotellet, tar en varm dusch och äter en god bit mat med kompisarna? Det spelar väl ingen roll att man ger upp?

Men så är ju inte jag äventyrare heller.

Sommar i P1 med Aron Anderson

Aron Anderson, föreläsare, äventyrare, idrottsman

Ålder: 29

Bor: Täby

Yrke: Äventyrare, fd idrottsman och programledare för Lilla Sportspegeln

Aktuell: Besteg som förste person i rullstol Kebnekaise. Har simmat över Ålands hav, åkt skidor till Sydpolen. Har under äventyren samlat in pengar till Barncancerfonden. Blev rullstolsburen efter att som nioåring opererat bort en cancertumör. Deltagit i fyra Paralympics.

Tidigare medverkan i Sommar: Debutant

 

Snabbguide: 

Skrytkvot:

Skvallervärde:

Känslostyrka:

Humornivå:

Åh-fan-faktor:

Första meningen: ”Jag och min vän Dag såg flygplanen som nyss släppt av oss försvinna bort mot horisonten”.

Sista meningen: ”Är det nånting jag har lärt mig, så är det att resan blir så mycket roligare när vi vågar följa just våra drömmar”.

3 typiska låtval

Eminem - Loose Yourself

Avicci - Wake Me Up

Zara Larsson - Lush Life

Publicerad: