Förlossningskrisen: Så svarar politikerna på kritiken

Publicerad 2017-07-20

BB som är helt fullbelagda och barnmorskor som inte ens hinner gå på toaletten.

Efter en våg av ilska och oro över läget i förlossningsvården svarar nu ansvariga politiker på kritiken.

– Jag blev så förbannad när jag fick höra om detta, så här ska vi inte behöva ha det i svensk vård, säger Annika Strandhäll (S), ansvarig minister.

Rapporterna duggar tätt om en förlossningsvård i kris.

Barnmorskor och undersköterskor vittnar om en kris som pågått i över ett år men nu har nått sin kulmen.

– Vi måste börja prata om hur det ser ut, för det här är vår verklighet och födande kvinnors verklighet, säger Hannah Dahlbäck, barnmorska på Södersjukhuset.

KD: ”Det är omänskligt”

Efter en natt på Södersjukhusets förlossningsavdelning, då Petra Vinberg Linder genomfört tre förlossningar och varken hunnit äta, gå på toaletten eller byta sanitetsprodukter, publicerade barnmorskan i fredags en bild på sina byxor där mensblodet blött igenom.

– Jag tycker såklart att det är helt omänskligt att för den här barnmorskan och andra som inte hinner äta lunch eller gå på toaletten. Det är naturligtvis ohållbart, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd, som ansvarar för förlossningsvården i Stockholms län.

Under onsdagen besökte Ella Bohlin förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus för att skapa sig en bild av läget.

–  Det är väldigt ansträngt. Personalen börjar bli trött för det är många som har jobbat många pass i sträck. Jag är bekymrad, det är jag verkligen, säger Ella Bohlin (KD).

Hade du kunnat göra något annorlunda, för att undvika den här situationen?

– Tyvärr så lever vi i effekterna av att BB Sophia stängde förra året. Det var svårt för oss att förutse att Praktikertjänst skulle dra sig ur vårdvalet när de precis hade startat. Det som jag gör nu för att vi aldrig ska hamna i den här situationen igen är att vi har tagit en helt ny förlossningsplan där det ingår två nya förlossningsenheter, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd, som ansvarar för förlossningsvården i Stockholms län.

”Det är en ögonblicksbild”

I fredags var det fullbelagt på alla förlossningsenheter i Stockholm och Uppsala, vilket avslöjades av en post it-lapp som fått stort genomslag i sociala medier och publicerades av barnmorskan Hannah Dahlbäck.

– Den här post it-lappen som har figurerat, den är ju också en ögonblicksbild. Det kan ju vara läget just nu, men det kan faktiskt skifta till att det bara några timmar senare finns lediga platser. Det här är en akutverksamhet och ingen kan i detalj planera när en förlossning ska ske, säger Ella Bohlin.

Landstinget: ”Läget är ansträngt”

Hanna Holmquist Karlsson, pressansvarig på Stockholms läns landsting berättar att trycket var extra högt med många förlossningar under slutet av förra veckan. Söndag och måndag var något lugnare men natten till tisdag var läget återigen ansträngt.

– Det är många som föder samtidigt nu i juli och augusti. Det i kombination med att vi inte kunnat bemanna fullt ut så mycket som vi skulle önskat på alla förlossningsenheter gör att det blir det väldigt mycket att göra för medarbetarna under de här dygnen, men sjukhusen tar hand om alla mammor, säger hon.

Landstinget har fått indikationer på att de behövt ta hjälp från närliggande län oftare i veckan men har ännu inga siffror på det. SLL har under veckan också hjälpt andra län med högspecialiserade förlossningar.

Strandhäll: ”Inte värdigt”

Larmen om en bristande förlossningsvård kommer inte bara från Stockholm. Karlskoga lasarett stänger sin förlossningsavdelning över sommaren och hänvisar födande kvinnor till BB i Örebro. Även i Kronoberg stängs delar av verksamheten. Två av sex förlossningssalar på Växjö BB stängs under fyra veckor och havande kvinnor kan tvingas föda på andra sjukhus, rapporterar Smålänningen.

Minette Henriksson tvingades ta en taxi åtta mil från Göteborg till Varberg för att föda. Sonen föddes två minuter efter att maken hunnit betala taxin, rapporterar Expressen.

Annika Strandhäll (S), vikarierande sjukvårdsminister, reagerar starkt på nyheten om barnmorskan som inte hann byta mensskydd under sitt arbetspass.

Är det acceptabelt att inte hinna gå på toaletten, även under en arbetstopp?

– Absolut inte, jag blev så förbannad när jag fick höra om detta. Såhär ska vi inte behöva ha det i svensk vård. Det är inte värdigt, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet.

Vad säger du om personalens arbetsmiljö i den här rådande situationen?

– Det är uppenbart att den behöver förbättras. Jag gjorde själv praktik på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge nyligen och fick med egna ögon se situationen. Personalen gör verkligen ett hjältejobb.

”Fler måste anställas”

Det är landstingen som har det reella ansvaret över sjuk- och förlossningsvård menar Strandhäll, och därmed de som aktivt kan göra något åt situationen. Fler anställda inom vården är av de viktigaste verktygen för att förbättra situationen anser Annika Strandhäll. Regeringens överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting ska resultera i mer pengar till att anställa personal.

– Fler människor är oerhört viktigt för att komma tillrätta med arbetsmiljön, kommenterar Annika Strandhäll.

Vad är ditt budskap till barnmorskorna?

– Vi ser er situation, och vi tar den på fullaste allvar.