Klimatmötet över – svaga skrivningar om utsläpp

Erika Nekham/TT

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2022-11-20

Klimatmötet COP27 har klubbat igenom ett övergripande slutdokument.

Länderna har bland annat kommit överens om en fond till länder som drabbas hårt av klimatförändringarna.

Just det välkomnas – men skrivningarna om utsläppsminskningar möts av stark besvikelse.

När fonden för skador och förluster klubbades igenom tidigt under söndagsmorgonen applåderade de sömnmosiga delegaterna nöjt sig själva.

– Efter tre långa decennier har vi äntligen levererat klimaträttvisa, sade Seve Paeniu, finansminister i Tuvalu, en av de önationer som hotas av stigande havsnivåer.

Fonden har varit en av de mer uppmärksammade punkterna vid klimatmötet, där tanken är att rikare länder ska betala fattigare länder för skador som orsakats av klimatförändringar. Mycket är dock fortfarande oklart kring fondens uppbyggnad, vilka som ska få ta del av den och hur mycket pengar den ska innehålla.

Rikare länder har länge duckat frågan av rädsla för att behöva ta ansvar för historiska utsläpp, och bara att de gick med på att ta med frågan på den officiella dagordningen för COP27 sågs som en genombrott. Att fonden nu också gick igenom tas emot med glädje från många länder.

– Det här är kulmen på 30 års arbete och början på ett nytt kapitel i jakten på klimaträttvisa. En stråle av hopp för de länder som är mest påverkade av klimatorsakade förluster och skador, säger Pakistans chefsförhandlare Nabeel Munir till The Guardian.

”Viktigt steg”

En annan som var nöjd i frågan om en klimatfond var FN:s generalsekreterare.

– COP har tagit ett viktigt steg mot rättvisa. Jag välkomnar beslutet, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i ett videoklipp, och tillägger:

– Det är helt klart inte tillräckligt, men det är en välbehövlig politisk signal för att återuppbygga det skadade förtroendet. Rösterna hos dem vid klimatkrisens frontlinjer måste höras, säger han.

Men minst lika stor som glädjen över fonden är många länders besvikelse över att COP27 inte i tillräcklig grad lyckats adressera själva roten till problemen – utsläppen.

– Vår planet befinner sig fortfarande i ett akutläge. Vi måste minska utsläppen drastiskt nu, och det här är en fråga där detta klimatmöte inte nådde fram, säger António Guterres.

Är besvikna

Överenskommelsen innehåller formuleringar som ligger i linje med Parisavtalets ambitiösa mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. Men flera länder hade velat se skrivningar om starkare åtaganden för att nå dit. Inte heller utökas tidigare överenskomna formuleringar kring nedfasning av kol till att inkludera även gas och olja.

Just denna fråga ska ha debatterats in i det sista och orsakat särskilt stor upprördhet bland européerna, skriver AP.

– EU kom hit för att komma överens om starka skrivningar och vi är besvikna över att detta inte lyckades, säger EU:s klimatchef Frans Timmermans, som uppmanar alla länder att göra mer:

– Vi har alla misslyckats med åtgärderna för att undvika skador och förluster. Medborgarna förväntar sig att vi tar på oss ledartröjan med en betydligt snabbare takt i utsläppsminskningarna.

Svag puls

Frustrationen var stor även från tyskt håll:

– Det är mer än frustrerande att stegen för att minska och fasa ut fossila bränslen blockeras av ett antal stora utsläppare och oljeproducenter, säger Tysklands Annalena Baerbock.

Storbritanniens chefsförhandlare Alok Sharma radar i ett uttalande upp flera områden där han anser att tydliga åtaganden saknas i överenskommelsen.

– Vänner, i Glasgow (där COP26 hölls förra året) sade jag att 1,5-gradersmålets puls var svag. Tyvärr står den fortfarande under livsuppehållande behandling, säger Sharma.

Följ ämnen i artikeln