Experten: Hade inte förvånat mig om Ryssland låg bakom gasläckorna

Publicerad 2022-09-27

Gasläckorna i Nord Stream 1 och 2 beror troligen på ett sabotage.

Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, vill inte spekulera men säger att det inte skulle förvåna om Ryssland låg bakom det.

– En av de viktigaste strategierna Ryssland har på den globala arenan är att vara en internationell sabotör, skapa oro och sedan försöka dra nytta av det.

Under en presskonferens på tisdagskvällen sa statsminister Magdalena Andersson att läckan troligen orsakats av ett sabotage. Det sa även Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Och det skulle inte förvåna Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, om det var Ryssland som orsakat läckagen.

– Det skulle ligga helt i linje med ryska mål och motiv, och i linje med hur Ryssland brukar agera, säger han.

Om Ryssland ligger bakom detta ska man se det utifrån kontexten att Rysslands stora hållhake på västvärlden och framförallt på EU är energin.

Gasläckan i Östersjön från Nord Stream.

Nu när många europeiska länder allt snabbare frigör sig från beroendet av rysk gas inser Ryssland att detta deras sista kort snart kan vara utspelat. Därför vill de spela så hårt på det som möjligt – medan det fortfarande går.

– De har haft energin som utpressningsmedel under flera decennier, det är ett av de viktigaste vapnen i Rysslands arsenal i det geopolitiska spelet på den internationella arenan. Så det är mycket allvarligt för Rysslands strategiska möjligheter, säger Hugo von Essen.

Det här skulle kunna vara ett försök att få europeiska befolkningar att bli rädda för en kall vinter och sätta press på sina regeringar att lätta på sanktionerna mot Ryssland.

– Vi har ju sett proteseter i EU-länder mot höga energipriser och inflation och vi ser mer ilska och oro hos europeiska befolkningar så det är en metod Ryssland vet kan ge utdelning.

På så sätt skulle det kunna vara ett försök till att splittra EU:s enade front coh ländernas stöd till Ukraina.

Visserligen skulle ett sabotage av gasledningarna delvis kunna förstöra för Ryssland själva – de förlorar ju gas. Men de är så pass desperata att de skulle kunna vara villiga att ta den kostnaden, enligt Hugo von Essen.

Han vill inte spekulera i huruvida det är Ryssland som ligger bakom gasläckorna, men att de är kapabla till en sådan sak, det menar han att det inte råder några tvivel om.

– Det finns i princip inga medel som Ryssland skyr när det gäller att nå sina politiska mål. En av de viktigaste strategierna Ryssland har har på den globala arenan är att vara en internationell sabotör, att skapa kaos och oro och sedan försöka dra nytta av det.